Putovanja

Jeftini letovi – kako do njih?

Jeftini letovi i avionske karte danas su sve popularnije među putnicima koji se odluče za ovaj vid prevoza. Mnoge avio kompanije nude jeftine letove za određene destinacije i u određenom delu godine. Pitanje je kako da budemo u toku koji su to jeftini letovi? Kako da na vreme uspemo da bukiramo karte do naše željene destinacije po niskim cenama? Uobičajena su tri načina kako da dođete do jeftine avio karte. To su : konstantno praćenje odabrane avio kompanije odnosno avio prevoznka, stvaranje grupe putnika na nekoj od platformi i pomoću raznih pretraživača za jeftine letove. Pa da krenemo redom.

Praćenje avio kompanije

Ukoliko imate nekog avio prevoznika kome posebno verujete ili ste već koristili njihove usluge, treba da ste stalno u toku sa novostima ove kompanije. Iako ovako deluje malo iscrpljujuće, treba da zapratite tu kompaniju na svim kanalima komunikacije kako biste pravovremeno bili obavešteni o eventualnim low cost karatama. Te kompanije u većini slučajeve prvo objave na sajtu i na društvenim mrežama takve informacije. Ukoliko ih pratite , stići će vam odmah notifikacija da su nešto novo objavili. Proverite, možda su baš jeftini letovi. Postoji i opcija da se priključite i klubu same kompanije ili da postanete deo njihovog nekog lojality programa, što će vam doneti ekskluzivne popuste.

Zajednica putnika preko interneta

Opšte je poznato da svi živimo u digitalnoj eri. Gotovo svi imamo bar jedan profil na nekoj društvenoj mreži. To treba da iskoristite i da se povežete sa raznim grupama, zajednicama putnika. Oni putem interneta, tematskih grupa, mreža, foruma, konstantno objavljuju informacije o  jeftinim avionskim kartama. Iskoristite tu priliku i budite u toku, pridružite se ovim grupama i aktivno pratite šta se objavljuje. Naravno, na ovim grupama se ne zna kada će se šta objaviti, uvek bude i neželjenog sadržaja, ali je jedan od „živih“ kanala gde pravovremeno možete doći do korisnih informacija.

Pretraživači jeftinih letova

Najpopularnji i najbrži način da saznate koji su leftini letobvi jeste preko pretraživača istih. Ovaj način, praksa je pokazala, daje veoma visoke rezultate jer oni sakupljaju na jednom mestu velikiu količinu informacija od avio prevoznika. Taj broj se meri u desetinama pa i stotinama prevoznika što vam svakako skraćuje vreme potrage. Dalje, informacije su fokusirane samo na ono što tražite, a to su  jeftine karte. Dalje, ovi pretraživači vam pružaju priliku da uporedite sve ponude za datu lokaciju od raznih prevoznika i odaberete najpovoljniju za vas. Pretraživača ima mnogo i svi dostavljaju tražene informacije. Prilično su jednostavni i ne zahtevaju nikakvu dodatnu obuku da biste ih koristili

 Podaci koje traže pretraživači jeftinih letova

Kada ste se odlučili za neki od pretraživača jeftinih letova, potrebno je da odete na njihov zvanični sajt. Na svakom od tih sajova naći ćete polje na koje treba da upišete željenu destinaciju. Treba dobro da vodite računa i da naznačite da li tražite ponudu za kartu u jednom smeru ili za oba pravca, dakle povratnu kartu. Zatim da označite da li vas zanima putovanje iz više delova ili ne. Zatim, treba označiti ili upisati, u zavisnosti od pretraživača, mesto polaska i dolaska. Nakon toga,na red dolazi I datum poletanja i eventualno sletanja, ukoliko ste se odlučili za povratnu kartu. Na kraju je potrebno da označite broj putnika, da li putujete sami ili vas je više. Potom na red dolazi i uzrast samih putnika, da li ima beba, dece I sl. Potom se odlučujete za klasu leta, da li je to ekonomska , biznis ili neka treća.

Način funkcionisanja pretraživača

Nakon što ste uneli tražene podatke u pretraživač, svi imaju opciju da kliknete dugme pretrage. Pretraživač automatski pretražuje dostupne ponude avio prevoznika i prikazuje samo i isključivo one koje ste tražili. Dakle, daće vam ponudu po vašim zadatim filterima ili kriterijumima. Nakon toga prikazaće vam se ime kompanije , vreme poletanja i eventualnog sletanja , trajanje putovanja, cena po putniku i moguća presedanja ukoliko je to jedina opcija i nema direktnog leta a vi ste ga naveli

Dodatno sužavanje pretrage jeftinih letova

Ukoliko na pretraživačima spisak dostupnih jeftinih karata bude dug i za to postoji rešenje. Dodatni filteri za pretragu omogućiće vam da suzite spisak i odlučuite se za vaš jeftini let. Ti se filteri, u zavisnosti od pretraživača uglavnom odnose na avio kompanije, najpovoljnije cene, najjeftiniji letove, i eventualno broj presedanja. Kad unesete podatke u dodatnu pretragu vaš spisak će se smanjiti I na taj načiti vam olakšati dodnošenje konačne odluke.