Praktični saveti

Putno osiguranje je zaštita za vreme putovanja

Putno osiguranje  je zaštita za vreme putovanja u inostranstvo i unutar države. Kad bolje sagledamo situaciju , osiguranje vam pruža komfor za vreme putovanja avionom zahvaljujući garanciji  pokrića troškova usled kašnjenja leta. Pruža vam i pokriće troškova eventualnog gubljenja ili  oštećenja prtljaga. Važno je napomenuti da osiguranje, ukoliko niste naglasili nije uključeno u cenu karte. Možete ga nabaviti za vreme pravljenja rezervacije ali i kasnije.

Šta obezbeđuje putno osiguranje?

Putno osiguranje pre svega obezbeđuje neposredu pomoć u slućajevima iznenadne bolesti, nesrećnog slučaja ili eventualno odlaganja leta. Ukoliko takođe se desi na putovanju neki nepredviđeni ili nesrećni slućaj, putno osguranje pokriva troškove medicinskog prevoza. Osiguranje pokriva i troškova potrage i spasilačkih operacija u planinama i na moru, organizaciju i troškove nastavka planiranog putovanja. Postoji i opcija produženja važenja putnog osiguranja, na najviše 72 sata u vanrednim situacijama.

Koje medicinske troškove pokriva putno osiguranje?

Putno osiguranje pokriva široke rizike u individualnom, grupnom ili porodičnom osiguranju. Podjednako je važno ukoliko idete na službeni put koji traje svega nekoliko dana ili putujete na egzotičnu destinaciju gde ćete boraviti nekoliko nedelja. Naročito je važno da i stariji sugrađani, prilikom posete članovima porodice u inostranstvu imaju zaključenu polisu putnog osiguranja koja pokriva troškove lečenja i medicinske asistencije. Važno je znati da putno osiguranje uključuje sve zdravstvene preglede i stomatloške intervencije. Osiguranje pokriva i procedure ambulantnog lečenja, konsultacije i plaćanje medicinskih nadoknada. Pokriva hospitalizaciju, tj. terapiju, preglede, procedure i hirurške intervencije, kupovinu lekova i materijala za previjanje rana, što je itekako velika pomoć ukoliko se na putovanju nešto neplanrano dogodi.

Šta još pokriva polisa osiguranja?

Polisa osiguranja može dobro da dođe kod amaterskih sportskih aktivnosti, između ostalog, skijanja, vožnje snouborda, ronjenja sa specijalnom opremom. Takođe, pomoć je i ukoliko je šteta nanesena nekoj trećoj strani. Ukoliko je došlo do pljačke na bankomatu, putno osiguranje će nadoknaditi izgubljena sredstva

Osiguranje u slučaju otkazivanja putovanja

Ukoliko kupujete avionsku kartu mnogo vremena unapred po povoljnijim cenama, a ne znate da li ćete moći da se do tog termina orgnizujete i otputujete za vas je idalno osiguranje All Risk. To je sveobuhvatno osiguranje od svih nepreviđenih situacija u slučaju da ne dođe do realizacije vašeg putovanja. Samo sa ovim osiguranjem, ukoliko odustanete od putovanja , 24 sata pre početka planiranog putovanja ćete dobiti povraćaj 90% troškova za avionske karte. Sa običnim osiguranjem uz priloženu dokumentaciju povraćaj je do 5000 evra. Osiguranje će vam pokriti troškove u slučaju otkazivanja puta iz bilo kog dokumentovanog razloga, npr. bolesti, ispita, gubitka ili započinjanja novog posla.

Kako iskoristiti All Risk osiguranje?

U slučaju otkazivanja putovanja, dobijete povraćaj sredstava u svakom dokumentovanom sučaju. To može biti bolest osiguranika, njima bliskih osoba ili iznendni nesrećan slučaj. Može biti i pogoršanje nekih od hroničnih bolesti poput dijabetesa, bronhitisa i sl. Može biti i komplikacija tokom trudnoće, smrti nekih bliskih osoba ili samog osiguranika. Osiguranje prihvata i da je opravdanje i materijalna šteta prouzrokovana nesrećnim slučajem od koje štetu trpi osiguranik ili suosiguranik. Da je to uzrok, zbog čega mora da boravi u mestu prebivališta. Uzrok može biti i gubitak posla osiguranika ili osiguranika, zapošljavanje osiguranika ili suosiguranika za vreme planiranog putovanja. Takođe, studentima se toleriše i promena termina polaganja ispita. Priznaje se kao razlog i nestanak dokumenata osiguranika ili suosiguranika koji je prijavljen vlastima, a koji su neophodni za realizovanje putovanja (pasoš, lična karta, itd…)

Kako kupiti All Risk osiguranje?

All Risk možete kupiti samo tokom rezervacije, a standardno osiguranje u slučaju otkazivanja i kasnije, ali najkasnije do 5 dana nakon rezervacije karata. Kako biste to učinili, u formularu za rezervaciju treba odabrati osiguranje All Risk. Trošak osiguranja automatski se dodaje trošku za rezervacije, a plaćate ga zajedno sa avionskim kartama i ostalim izabranim uslugama. Potrebno je naglasiti da je s obzirom na niz opcija više koje pruža, All Risk osiguranje je i skuplje. Njegova cena je 10% iznosa kupljene karte. Obično, standardno osiguranje košta oko 4% iznosa kupljene karte.

Kako prijaviti odustanak od putovanja?

Situaciju koja onemogućava polazak ili nastavak putovanja potrebno je prijaviti u roku do 3 dana od njenog nastanka pozivom na telefonski broj ili slanjem poruke na imejll adresu navedenu u sertifikatu osiguranja. Kako biste ubrzali postupak, potrebno je da prilikom otkazivanja navedete ime osigurane osobe i broj sertifikata.

Za koga je idealno All Risk osiguranje?

All Risk osiguranje je idealno za za osobe koje se plaše se da se ne razbole ( pr. roditelji koji se plaše za decu) neposredno pre putovanja. Takođe za osobe rade ili studiraju pa se plaše se da će ih njihove obaveze onemogućiti da putuju. Ukoliko su osobe u drugom stanju pa se plaše da može doći do nekih eventualnih komplikacija u trudnoći. Zatim, ovo osiguranje je I za osobe sa hroničnim bolestima, koje se mogu pogoršati ili pojviti u svaom trenutku, kao što je npr. Bronchitis. Osobe koje žele da budu zaštićene od nepredviđenih događaja (npr. gubitka ili krađe dokumenata), ili jednostavno žele biti sigurni kako će im biti vraćeni nastali troškovi. Ovo osiguranje je takođe poželjna opcija ukoliko putnci kupuju karte bez mogućnosti njihovog povraćaja (npr. kod niskotarifnih aviokompanija: Ryanair, Wizz Air, easyJet itd…).