Praktični saveti, Putovanja, Uncategorized @sr

Stjuardese drže ruke iza leđa a znate li zašto, i još neke zanimljivosti vezane za posao ovih hrabrih dama

Stjuardesa

Možda ste primetili da se, svaki put kada ulazite u avion, stjuardese ponašaju pomalo čudno za naše pojmove. Naime, dok nas dočekuju, one kriju svoje ruke, a ponekad u toku leta i sede na njima.  Naravno, za to postoji razlog. U ovom tekstu bavimo se upravo pitanjem zašto stjuardese drže ruke iza leđa, i još nekim zanimljivostima vezanim za posao ovih hrabrih dama. Jer one to zaista jesu.

Za početak, hajde da vidimo – zašto stjuardese sede na šakama?

Možda ste primetili da kada u toku leta dođe do turbulencije, stjuardese sede u krutom položaju, koji uključuje i sedenje na šakama. Razlog tome je što avio-kompanije to zahtevaju od njih.

Naime, položaj stjuardesa se razlikuje u odnosu na putnike; one sede u krutom položaju kako bi zaštitile svoje telo. Njihova leđa i vrat čvrsto su pritisnuti uz naslon sedišta, sa kolenima i stopalima koja su spojena i čvrsto postavljena na pod, a šake savijene ispod butina.

Postoje i varijacije po pitanju položaja ruku. Šake ispod butina najčešće drže američke stjuardese, dok evropske stavljaju ruke iza glave, sa uvučenim laktovima, kako bi se zaštitile od letećih krhotina prilikom eventualnih avionskih nesreća.  

Položaj ruku se razlikuje jer je FAA (Federal Aviation Administration) uradila istraživanje koje je dokazalo da stjuardesa koja stavlja ruke iza glave nepotrebno opterećuje vratu i kičmu tokom udara. Ali, kao što vidite, različite avio kompanije se odlučuju za različite položaje ruku svojih stjuardesa.

A zašto stjuardese drže ruke iza leđa dok vas dočekuju, na ulazu u avion?

Kliker za brojanje putnika

Fotografija: https://www.youtube.com/watch?v=G7-ghzD7Qrg&ab_channel=King%26Queen 

Kada ulazite u avion, verovatno vam je zapalo za oko da stjuardese stoje sa rukama iza leđa. Razlog za ovo, naizgled čudno ponašanje, je to što u rukama drže tzv. „kliker“ (fotografija iznad), koji im služi za diskretno brojanje putnika prilikom ukrcavanja u avion. One to moraju da rade, kako bi znale tačan broj putnika, da se ne bi dogodilo da u avion uđe previše, ili premalo putnika, jer se dešava da neko i zakasni, a isto tako i da neko pokuša da se ukrca bez karte.

Zašto stjuardese često dodiruju pregrade iznad glava putnika?

Kada malo bolje razmislimo, letenje često nije baš najprijatnije iskustvo, jer su turbulencije na letovima česta pojava. Priznaćete da, čak i kada postoji minimalna ili nikakva turbulencija, napuštanje sedišta zbog odlaska do toaleta nije uvek lak proces.

Nije lak ni za stjuardese, koje stalno „cirkulišu“ po avionu. One, dakle, često dodiruju pregrade iznad glava putnika, jer je njihovo dno malo izbačeno, što im omogućava da se dok hodaju malo pridrže, u slučaju da na trenutak izgube ravnotežu.

Zašto stjuardese nose visoke potpetice?

Strjuardesa

Fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/portrait-flight-attendant-waving_40193138.htm 

Avio-kompanije imaju stroge dres-kodove vezane za uniforme svojih stjuardesa, što uključuje i nošenje visokih potpetica. Ali, rad na visokim potpeticama nije baš praktičan, pa je mnogim stjuardesama dozvoljeno da promene cipele kada su u avionu. Dok se balansirajući bore sa turbulencijama, visoke potpetice mogu da budu čak i opasne. Zato se neke stjuardese preobuvaju, pa rade u ravnim cipelama, a visoke potpetice nose na početku i na kraju leta dakle, dok dočekuju, i dok ispraćaju putnike.

A zašto stjuardese nose šalove?

Iako nije obavezno da sve stjuardese nose šalove, avio-kompanije to često zahtevaju zbog mode, tradicije i praktičnosti. U nekim zemljama šalovi se nose i vezuju na određeni način, ili nose ispod šeširića. Sve zavisi od njihove tradicionalne odeće, koja utiče na modu uniformi.

Da li posada jede istu hranu kao i putnici?

Hrana u avionu
Tray of food on plane

Fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/tray-food-plane_1017549.htm 

Obroci posade mogu da budu zasnovani na individualnim potrebama i preferencijama u ishrani, ali obično su istog kvaliteta obroka kao što su oni koje dobijaju putnici u avionu. Međutim, postoji jedno uobičajeno pravilo u svetu vazduhoplovstva. Kapetan i kopilot ne jedu iste obroke jer, u slučaju da obojica dobiju trovanje hranom, to može dovesti u opasnost bezbednost aviona. Zato moraju da jedu različite obroke.

Da li stjuardese spavaju na dužim putovanjima?

O, da! Letovi na daljinu mogu da potraju 12 sati i više pa je, zbog bezbednosti svih, obavezno odmaranje posade. Naravno, odmaraju se na smenu, i to iznad glavne kabine. Do ovih „kapsula“ sa krevetima, dolazi se tajnim, diskretnim stepeništem. Tu su tajne spavaće sobe sa nekoliko kreveta i kupatilom. Čak i kapetani imaju pauze u toku leta kada odlaze tamo, da se odmore.

I za kraj…

Putnici u avionu

Fotografija: https://unsplash.com/photos/photo-of-plane-interior-CvGHUJ2qA14 

Kao što vidite, posao stjuardese samo naizgled deluje glamurozno, ali nije nimalo lak. Posao pilota još je teži i odgovorniji. Mislite o tome kada sledeći put krenete na nekom putovanje avionom. Prvenstveno, gledajte da ne kasnite na let, jer će to svima napraviti problem, a to ćete lakše izvesti ako se na aerodrom dovezete svojim automobilom, koji možete da parkirate na parkingu najbližem terminalu, i ne brinete za njegovu sigurnost.

Srećan put i ugodan let želi vam R Parking!

Naslovna fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/front-view-stewardess-holding-drink_38687548.htm