Praktični saveti, Putovanja, Svet

Hrana tokom leta

Hrana u avionu

Jedna od konstanti letenja je hrana tokom leta i čekanje na njeno služenje. Na dugačkim inter-kontinentalnim letovima obroci su obilniji i jede se više puta, na kratkim letovima poslužuju se samo grickalice ili po kolač.

Postoje putnici koji se u potpunosti oslanjaju na avionsku hranu, ali i oni koji više vole svoju. Međutim, za razliku od autobusa, vozova ili brodova, treba znati da za unos hrane u avion postoje neka ogrančenja i pravila. Neki prehrambeni proizvodi jesu dozvoljeni, dok drugi nisu, neki mogu da se unose kao ručni prtljag, drugi moraju da budu spakovani u torbama koje se transportuju u čekiranom prtljagu.

U nastavku teksta analiziramo koja hrana može da se unese u avion i po kojim uslovima.

 

Koja hrana je dozvoljena za unos u avionu?

 

Koje hranljive namirnice su dozvoljene na letovima zavisi od avio-kompanija i propisa određene države.

 

Tečnosti

Dozvoljena količina tečnosti u ručnom prtljagu je do 100 ml. Za torbe u čekiranom prtljagu ne postoji ograničenje i tečnosti mogu da se prenose u bilo kojoj količini.

Topla pića, kafa, topla čokolada ili čajevi, bilo da su kupljeni na aerodromu ili poneti od kuće, zbog bezbednosnih razloga ne smeju da se unose u avion.

Možda je iznenađujuće, ali kao tečnost se računaju i razni polutečni namazi kao na primer kikiriki puter, krem sirevi, nutela, džemovi, marmalade, med i sl. To znači da se i ove namirnice moraju transportovati u teglama i pakovanjima koja su manja od 100 ml.

 

Sosevi

Sosevi su klasifikovani kao polutečna hrana, tako da nije dozvoljen njihov unos u ručnom prtljagu, osim u posudama do 100 ml. Ako su u čekiranom prtljagu nema ograničenja.

 

Alkohol

Količina i procenat dozvoljenog alkohola se razlikuje kod različitih avio-kompanija. Većina njih služi alkohol u svojim avionima (i to po dosta višim cenama nego na zemlji) tako da ne možete da uneste svoje piće kao ručni prtljag. Ako je unos alkohola dozvoljen, količina ne sme da pređe od 100 ml, kao i kod ostalih tečnosti.

Piće u avionu

Piće u avionu

Popiti čašu vina u avionu je dozvoleno. Izvor slike Cottonbro studio, Pexels

Meso i mesni proizvodi

Skuvano, pečeno, prženo meso i mesni proizvodi su dozvoljeni, ali moraju da budu pravilno upakovani, umotani i potpuno zapečaćeni kako se ne bi osećao njihov miris. Sirovo meso, riba i morski plodovi ne smeju da se unose u kabinu aviona. Gotova i smrznuta jela na većini letova jesu dozvoljena, ali takođe moraju da budu pravilno spakovana.

 

Jaja

Dozvoljen je unos u avion i sirovih i kuvanih jaja, pod uslovom da budu pravilno spakovana kako se ne bi razbila i prosula po unutrašnjosti letelice.

 

Peciva i grickalice

Sve vrste hleba, peciva, pita i kolača mogu da se unesu u avion, samo treba obratiti pažnju ukoliko sadrže tečan fil. Takva peciva moraju da budu adekvatno spakovani kako ne bi isprljali sedišta i unutrašnjost avionske kabine. Isto važi za krekere, žu-žu, čips, slane štapiće i ostale grickalice.

 

Slatkiši i čokolade

Sve vrste slatkiša i čokolada (osim ako su tečni) mogu bez problema da se unose i kao ručni i kao čekirani prtljag.

 

Sveže voće i povrće

Sveže voće i povrće može da se prevozi bez ograničenja u čekiranom prtljagu. Za ručni prtljag postoje ograničenja koja variraju od kompanije do kompanije.

 

Hrana tokom leta za decu

Za unos dečije hrane u letelice postoje izuzeci. Deca ne smeju da ostanu gladna, tako da njihovi roditelji mogu da unesu flašice sa mlekom, vodom, mlečnom formulom, gotovom hranom za bebe i iznad dozvoljene granice od 100 ml. Potrebno je samo prijaviti obezbeđenju aerodroma i kabinskom personalu u avionu. Ukoliko se mleko u termosu ohladi, roditelji mogu da zamole stjuardese da ga zagreju. 

U većini avio kompanija može da se naruči obrok koji je prilagođen deci (preporučljivo je da ih obavestite o tome 24 sati pre leta).

 

Specijalni i specifični slučajevi

Dozvoljen je i unos obroka ukoliko putnici imaju posebne dijetetske, medicinske ili verske potrebe, kao na primer:

  • Veganska ili vegetarijanska hrana;
  • Posni obroci;
  • Košer hrana;
  • Halal hrana;
  • Obroci bez glutena;
  • Dijetetski niskokalorični obroci.


Hrana kao poklon

Hrana može da se unosi u avion za svoje potrebe, ali i kao poklon ili suvenir. Poznate su navike naših iseljenika u inostranstvu da sa sobom iz rodnog kraja ponesu koju teglu ajvara, turšije, pršute, domaćeg pekmeza, flašu rakije, vina, itd. Transport ovih namirnica je dozvoljen samo u čekiranom prtljagu, aerodromsko osoblje će ih svakako proveriti. Pošto se radi od dugačkim letovima sa dosta presedanja, treba biti umeren i izbegavati nošenje prevelikih količina i hrane koja se lako kvari.

 

Opšta pravila u vezi unosa hrane u unutrašnjost aviona

 

  • Hrana treba da bude pravilno i bezbedno spakovanakako bi se sprečilo curenje ili prosipanje tokom leta. Mogu se koristiti folije, kese, plastične kutijice ili kontejneri koji su dobro zatvoreni;
  • Izbegavati transport kvarljivih namirnica.Na dužim  putovanjima treba izbegavati unos svežeg voća, povrća, mlečnih proizvoda i ostalih lako kvarljivih namirnica. Ako imate kvarljivu hranu držite je na hladnom u posebnim kesama sa ledom;
  • Carinski propisi.Neke države imaju stroga pravila o unošenju određenih hranljivih namirnica zbog rizika od širenja invazivnih biljnih vrsta ili bolesti. Pre leta treba istražiti i prijaviti sve namirnice koje se nose sa sobom, možda neka nije dozvoljena;
  • Ako Vi ili neko sa kim putujete ima neku alergiju na hranu, budite oprezni prilikom unošenja namirnica koje mogu da sadrže alergene. Isto tako, o tome treba obavestiti posadu aviona, kako bi vam promenili obrok.

 

Hrana tokom leta. Izvor slike: royalparking

Završne reči

Različite avio-kompanije i zemlje imaju različita pravila o tome koje hranljive nemirnice mogu da se unesu u avion i kako treba da budu spakovane. Iste namirnice na nekim letovima nisu zabranjene, dok na drugim jesu. Kako bi bili sigrni da su u skladu sa propisima pojedinih država u vezi transporta hrane, putnici mogu predhodno da se obaveste na sajtovima avio kompanija, aerodroma i carisnkih službi.

Naslovna slika: Hrana u avionu, izvor Mikhail Nilov, Pexels

Related Posts