Praktični saveti

Ručni prtljag u avionu: težina i veličina

Veličina i težina prtljaga u avionu striktno je određena i ograničena. Niz pravila propisanih od strane avio kompanija jasno utvrđuju koje su to dozvoljene dimenzije kofera I njihova težina. Ručni prtljag u avionu je veoma važna stavka prilikom putovanja i preporuka je da se uvek raspitate pre nego što krenete da se pakujete. U suprotnom, možete imati ni malo zanemarive dodatne troškove ukoliko odstupate od propisanih pravila .

Ručni prtljag: dimenzije i težina

Dimenzije i težina ručnog prtljaga se razlikuje kod svakog avio prevoznika. Ručni prtljag u avionu unosite sa sobom i treba da bude smešten u prostor iznad ili ispred sedišta . Treba biti veoma obazriv kad je u pitanju ručni prtljag, jer ukoliko odstupare od pravila samo I dva centimetra, prtljag će biti smešten u prtljažnik aviona i biće naplaćena kao predati prtljag .Treba da zapamtite i sledeće: u dimenzije ručnog prtljaga računaju se i svi delovi koji štrče, kao što su ručka, džepovi, točkići i slično. Standardno pravilo je da prtljag koji se unosi u avion ne sme da pređe 8–10 kg.

Pakovanje ručnog prtljaga

Putnici koji žele da ponesu samo ručni prtljag u avion na putovanje, naročito u niskobudžetnim kompanijama moraju posebno da budu dovitljivi prilikom pakovanja. Tim povodom smo Izdvojili par saveta  :

  • Uvek je praktičnije kada za ručni prtljag izaberete ranac umesto kofera. Ruksak je elastičniji, a ukoliko je potrebno, možete imati na sebi nekoliko dodatnih stvari. Na taj način možete smanjiti veličinu ruksaka.
  • U apotekama i drogerijama  možete da kupite male bočice šampona , sapuna, malu pastu i ostale stvari od kozmetike i na taj način uštedite na prostoru.
  • Tehnika slaganja stvari je od velikog značaja, a najpopularnije je rolanje garderobe i pakovanje jedne stvari uz drugu kako bi se uštedelo na prostoru.
  • Laptop i druge slične stvari, spakujte na vrhu torbe.
  • Dokumenta potrebna za put stavite u spoljašnji džep.
  • Kod niskotarifnih avio kompanija, nije karakteristično da bebe imaju dozvoljen ručni prtljag. Sav pribor, uključujući i hranu za bebe, potrebno je da u svom ručnom prtljagu ponese staratelj, koji uz to ne dobija dodatno proširenje prtljaga.
Šta treba da nosite u ručnom prtljagu

U ručni prtljag u avionu, spakujte svoje dragocenosti, nakit, dokumenta I novac. Eventualno nešto od lomljivih stvari poput kamere,fotoaparata, laptopa ili staklenih predmeta. Prilikom pakovanja ručnog prtljaga vodite računa o propisima vezanim za količinu tečnosti koja je dozvoljena za unošenje u avion. Ovo se odnosi na kupke, gelove, paste za zube i losione. Dozvoljeno je transportovati tečnost u bočicama maksimalne zapremine od 100 ml. Sve bočice zajedno moraju biti spakovane u providnu plastičnu kesu maksimalne zapremine 1 litra.Izuzeci od propisanih pravila se primenjuju kada se transportuje hrana za bebe i neophodni lekovi koje putnik mora koristiti tokom leta. Ne postoje ograničenja kada je u pitanju prenos hrane. Dozvoljeno je da sa sobom ponesete sendviče, peciva, slatkiše, voće, i ostale proizvode.

Registrovani prtljag: dimenzije

Pored ručnog prtljaga , svakako postoji i prtljag koji se predaje na čekiranju i koji odlazi u prtljažnik aviona. Kako se ovaj prtljag često tumba u transportu i prilikom unosa u avion treba voditi računa da se u  njega ne pakuje ništa lomljivo. Njegova veličina i težina moraju da budu u skladu s pravilima avio prevoznika, ali jednako je važan i broj komada prtljaga koji se može čekirati. Broj torbi ili kofera koje možete čekirati zavisi od putne klase vaše rezervacije. Na konačnu cenu utiče više faktora, među kojima su broj komada prtljaga, njihova težina, datumi putovanja (tokom sezone cena je viša) ili vrsta leta.