Putovanja

Dete u avionu: Kako ga pripremiti za let?

Dete u avionu i ceo let za svakog je roditelja pravi izazov. Koliko će uspešno biti sproveden u delo zavisi pre svega od godina deteta. Zato, ukoliko planirate sa detetom u avion neophodno je da ga pre toga dobro pripremite na ceo postupak, od dolaska na aerodrom, čekiranja do kontrole, ukrcavanja i samog leta.

Let avionom korak po korak

Ukoliko dete nije baš malo, pre nego što krenete na put avionom, trebalo bi mu objasniti i pokazati da pored auta postoje i ostala sredstva prevoza: autobuisi, tramvaji, trolejbusi , vozovi. Eventualno provozati ga u nekom od njih. To je veoma važno kako bi se dete naviklo da bude okruženo nepoznatim ljudima. Možete organizovati porodični put do aerodroma. Auto ostaviti na nekom aerodrom parkinga i prošetati do glavnog terminala kako bi dete steklo prvi utisak o samom aerodromu. Možda vidi i neko od poletanja aviona, što će biti dodatni doživljaj. Objasnite mu, korak po korak, šta ćete raditi kad budete došli da zaista poletite, od momenta ulaska do momenta samog uzletanja. Zatim kako izgleda pilot, a kako stjuardese, koja je njihova uloga tokom leta i sl. Potrudite se da ga maksimalno zainteresujete za sam let

Zanimacije tokom trajanja leta

Dete u avionu, tokom samog leta ne bi trebalo da se dosađuje. Ne bi bilo loše da ponesete par njegovih omiljenih igračaka ili knjiga koje bi mogle da ih animiraju dok čekate na aerodromu ili tokom leta. Ipak , najbolja opcija je da se i vi uključite u igru sa njima jer je poznato da deca najviše vole da se igraju sa roditeljima. Nije loša opcija ni da izaberete da letite noću. Tako bi dete moglo da prespava sav let. Pripremite se za putovanje koliko god ste u mogućnosti. Let može da bude jedno fenomenalno iskustvo za vaše dete. Obavezno ponesite detetove omiljene grickalice. U ponudi avio-kompanije pred putovanje pogledajte kakve su opcije dostupne za decu tokom leta. Nije loša ideja i da ponesete blok za crtanje i bojice, eventualno neku lepu bojanku. Možete predložiti detetu da nacrta avion kojim letite ili unutrašnjost aviona. Tako ćete steći sliku o tome kako je dete doživelo let i da li se oseća komforno.

Popularne igrice tokom leta avionom

I pored igračaka, crtanja , deci relativno brzo može postati dosadno u avionu. Da se ne bi unervozila nije loše imati spremljeno par ideja za takozvane “igrice- razmišljalice” koje će ih dodatno zainteresovati. Najpopularnija iz ovog skupa je svakako igrica “ Papir-kamen-makaze”, koju možete zajedno da igrate. Zatim tu su zagonetke u stihovima ili mozgalice koje bi trebalo da pripremite pred put. Igra rečima je uvek zanimljiva deci svih uzrasta, ili takozvani “kaladont”gde poslednja dva slova služe kao početna dva od nove reči. Popularno je i zamišljanje oblika, odnosno na šta decu podsećaju oblaci kroz koje ili iznad kojih letite. To im podstiče dodatno maštu i zanima ih dok letite.