Putovanja

Dokumenti za putovanje avionom

Neophodni dokumenti za putovanje avionom, prema odredbi Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije su pasoš i u nekim slučajevima još koja potvrda ili dozvola. Lična karta nije dovoljan dokument da biste leteli. Za pasoš važi niz uslova koji moraju biti ispunjeni kako biste bez problema prošli aerodromsku i carinsku kontrolu. Ukoliko putujete u zemlje van EEP (Evropski ekonomski prostor), vaš pasoš mora važiti minimum 3 meseca nakon planiranog povratka. U nekim slučajevima (npr. ukoliko putujete u Keniju ili Egipat), bar 6 meseci nakon datuma povratka. Ukoliko ste platili kartu ali je na kontroli utvrđeno da vam je pasoš oštećen ili pred istek, neće vam biti omogućeno da uđete u avion. Na žalost, nećete dobiti ni refundaciju karte koju ste platili.

Uslovi za vizu

Vizni režim bilo koje zemlje u koju ste želieli da putujete je prva stavka koju morate proveriti pre samog planiranja i kupovine avionske karte. Pored viznog, bilo bi dobro da proverite uslove i tranzitiranja u zemljama. Ovde se misli na zemlje u kojima eventualno presedate na putu do željene destinacije. U nekim zemljama je potrebna tranzitna viza za građane određenih zemalja (npr. za Sjedinjene Američke Države ili Veliku Britaniju).

Check-in i elektronska karta

Šiftra ili broj rezervacije, odnosno elektronske karte je potrebno da imate prilikom dolaska na aerodrom. To može olakšati sam process prijavljivanja na let ili check-in. Pre dolaska do terminala , ukoliko idete sopstvenim automobilom potrebno je i da rezervišete parking u blizini aerodroma. Ukoliko ne posedujete broj rezervacije, može doći do problema u uparivanju putnikovog prezimena sa spiska putnika sa prezimenom u putnoj ispravi. Ukoliko se ovo dogodi verovatno će vam zabraniti ulazak u avion.

Hotelski smeštaj i polisa osiguranja

Ukoliko ste rezervisali hotel, svakako treba odštampati vaučer sa potvrđenom rezervacijom. To je dovoljan dokaz da biste dobili ključ od vaše sobe. Takođe ukoliko ste uplatili i putno osiguranje neophodno je da uz sebe imate polisu ili sertifikat koji to dokazuje. Ukoliko nemate osiguranje, proverite kako odabrati odgovarajuću polisu.

Dodatni dokumenti za putovanje avionom

Ako letite na pojedine destinacije koje zahtevaju dodatna dokumenta potrebno je da se prethodno informišete. zatim da sve sto treba  i pripremite pre samog putovanja avionom. Ovde se misli na pojedine okolnosti koje zahtevaju da putnici ponesu sa sobom određena dokumenta kojima mogu dokazati da ih ništa ne sprečava da uđu u avion. Obično je reč o potvrdama o vakcinisanju (ukoliko su vakcine potrebne za zemlju u koju putujete ili u kojoj presedate). zatim tu su i lekarske potvrde koje dokazuju da je putnik u stanju da u određenim okolnostima putuje. Ovde se  misli na trudnice kojima je potvrda od doktora potrebna od 28. nedelje trudnoće.

Ukoliko imate neke metalne implante koji bi mogli da se oglase prilikom prolaska kroz detektorsku barijeru na samom aerodromu,potvrdom morate objasniti. Potvrda je neophodna i za prevoz nepraćenog deteta od strane avio kompanije. Misli se ,ukoliko dete putuje bez roditelja ili staratelja. Biće vam potrebno i uverenje od veterinara ukoliko putujete sa kućnim ljubimcem kao i pasoš za životinju. Kada je o oružju reč , to spade u posebne kategorije i zahteva niz potrebnih dozvola za njegov prevoz.