Praktični saveti

Kolica i auto sedište za decu u avionu

Kišobran kolica u avionu

Šta radimo sa kolicima i auto sedištem u avionu? Ovo pitanje će postaviti svaki roditelj deteta mlađeg od dve godine pri planiranju putovanja avionom do određene destinacije. U zavisnosti od avio prevoznika, pravila za kolica i auto sedište za decu su precizno definisana. Opšte pravilo koje važi za 90 odsto avio prevoznika jeste da se unošenje kolica koje se mogu sklopiti ne naplaćuje. Ovde se misli na takozvana rasklopiva ili kišobran kolica. Ona se uglavnom smeštaju u prtljažnik aviona. Dovedete ih do stepenica kojima se penjete u avion. Tu će ih od vas preuzeti neko od osoblja i smestiti u prtljažnik, a potom vam ih vratiti odmah po sletanju.

Putovanje na zasebnom sedištu ili krilu

Kada putujete avionom sa detetom mlađim od dve godine postoje dve opcije kada je njegovo sedište u pitanju. Dete može sedeti u svom , zasebnom sedištu , a može sedeti i u krilu roditelja. Obično u zasebnom sedištu, bezbedno vezano pojasom dete može sedeti tek od 6 meseci starosti. U kabinama aviona postoje posebni sigurnosni pojasevi za decu koje treba vezati kada se upali lampica za sigurnosne pojaseve. Ukoliko dete sedi u krilu roditelja , onda se naplaćuje od 10 do 30 odsto cene karte za odraslog. U nekim slučajevima je cena za decu fiksna i zavisi od dužine leta, a ponekad deca mogu  putovati i besplatno.

Auto sedište u avionu

Kako kolica i auto sedište za decu je moguće, čak i preporučljivo uneti u avion. Ovo sedište je posebno važno zbog niza bezebedonosnih pojaseva koje ima, a koje će dodatno osigurati dete. Potrebno je samo da pre unošenja auto sedišta proverite da li je sedalica prilagođena upotrebi u avionu. Ukoliko auto sedište ne može lepo da se uklopi u sedište aviona možete ga preneti u čekiranom prtljagu. Auto sedišta u avionu su dozvoljena obično samo za decu uzrasta do 3 godine.

Prtljag za decu

Za decu mlađu od dve godine nije dozvoljen prtljag, s tim što se nosiljka za dete može preneti kao ručni prtljag. Starija deca , utrasta do 12 godina imaju isti dozvoljeni prtljag kao odrasli, s tim što su njegove dimenzije, naročito kad je ručni prtljag u pitanju, znatno manje. Za decu uzrasta do 12 godina su i karte jeftinije nego za odrasle i to u proseku od 25 do 30 odsto stvarne cene.

Hrana za bebu i ukrcavanje

Hrana za bebu mlađu od dve godine roditelji uvek smeju da unesu sa sobom u avion. Većina aviona ima mikrotalasne pećnice, pa stjuardesu u svakom momentu možete zamoliti da vam ugreje kašicu ili hranu za vaše dete. Prilikom prolaska kontrole na ukrcavanju u avion , kontrolori mogu zahtevati od roditelja da probaju hranu za bebe. To je deo kontolne procedure i provere na aerodromu. Takođe, mala deca sa roditeljima uvek imaju prednost prilikom ukrcavanja na avion , kako bi im posada pomogla da se lepo smeste u niihova sedišta.