Putovanja

Putovanje avionom u trudnoći

Putovanje avionom u trudnoći je uvek delikatno pitanje. Buduće mame su uvek u nedoumici dali je za njihovu bebu u stomaku to bezbedno. Ono što pre putovanja morate da uradite jeste da se obavezno po ovom pitanju konsultujete sa vašim ginekologom. Takođe, ukoliko ste u devetom mesecu, pre polaska na put proverite koje su procedure za odmaklu trudnoću kod vašeg avio prevoznika.

Kada trudnice ne mogu da lete avionom

Trudnice koje imaju normalne, nekomplikovane trudnoće, najčešće nemaju nikakve prepreke  za putovanje avionom. Međutim, u slučajevima blizanačke ili komplikovane trudnoće, budućim mamama se dozvoljava da lete do 32 nedelje. Nakon 36 nedelje, svim trudnicama je zabranjeno putovanje avionom. Ovde morate voditi računa da vam povratni let takođe bude pre 36 nedelje, jer vam u suprotnom avio kompanija neće dati da se ukrcate na avion u povratku.

Dokumenta za trudnice

Pored redovnog pasoša koji svi putnici trebaju da imaju prilikom putovanja, trudnicama je potrebna i potvrda za put. Ovu potvrdu vam izdaje vaš ginekolog ukoliko putujete u periodu od 28 do 36 nedelje trudnoće. To je potvrda o starosti trudnoće i očekivanom terminu porođaja. U uverenju koje dobijate od lekara treba da stoje podaci o vašem godištu, terminu porošaja, poslednjoj menstruaciji, broju eventualnih trudnoća koje ste do sada imakli. Takođe, ovaj izveštaj treba da obuhvati i najnovije labaratorijske testove, ultrazvuk kao i istoriju bolesti i eventualne smetnje u sadašnjoj trudnoći. Sve avio kompanije zahtevaju da imate ovu potvrdu pre putovanje avionom, odnosno ukrcavanja.

Kad trudnice ne smeju da lete

Trudnicama se strogo zabranjuje da lete ukoliko imaju anemije, zatim ukoliko su imale ranije problema sa zgrušavanjem krvi ili ukoliko postoji insuficijencija posteljice koja je uključena u međunarodnu statističku klasifikaciju bolesti. Trudnicama se za putovanje avionom preporučuje i da izbegavaju manje avione jer su unjima jače turbulencije pa može da im ne bude prijatan let.

Kontrola trudnica na aerodromu

Na velikom broju aerodroma pa i kod nas pri prolasku trudnice, gasi se metalni datektor, a kontrolori vas naknadno pregledaju. Ukoliko to nije slučaj slobodno zamolite kontrolore da vas ipak poštede zbog trudnoće i oni će već naći rešenje. Rendgen se koristi uglavnom samo za prtljag, a u retkim slučajevima i aerodromima i za kontrolu putnika. U tom slučaju trudnice nikako ne prolaze kroz ovu detekciju iako je nivo randgendskog zračenja minimalan.

Trudnički lekovi i vitamini u avionu

Ukoliko spakujete vaše neophodne lekove i vitamine u providni neseser bez problema ćete ih uneti u avion. Ovo se odnosi i na lekove u obliku tečnosi, gelova i aerosola. Bilo bi dobro da uz sebe uvek imate i recept ili izveštaj od vašeg ginekologa koji vam preporučuje korićenje tih lekova u slučaju da vam kontrolori na ulazu u avion to zatraže.

Putovanje avionom i beba

Ukoliko se radi o normalnoj trudnoći bez bilo kakavih pratećih komplikovanih situacija, vaš let će proteći sasvim normalno. Ni za vas ni za bebu u tom slučaju nema nikakvih zdravstvenih opasnosti. Jedini problem koji bi mogao da nastane jeste nizak pritisak u avionu usled čega vam se može ubrzati puls, ali i povisiti krvni pritisak. U tom slučaju čće se javiti mali problemi i poteškoće sa disanjem. U tom slučaju treba ostati smiren i ne dizati ppaniku, jer je sve to jako prolaznog karaktera. Opustite se , dišite koliko je moguće normalno i uživajte u vašem letu. I vi i vaša beba u stomaku.