Putovanja

Check-in ili prijava za let avionom

Check-in ili prijava za let je prvi pojam koji vas dočeka ukoliko prvi put putujete avionom. To je postupak u kojem putnik po dolasku na aerodrom predaje prtljag koji nije ručni, odnosno koji nije dozvoljen da on lično unese u avion. Nakon toga putnik dobija kartu za ukrcavanje ili boarding card. Ukoliko ste u mogućnosti dobro je da check-in ili prijavu za let obavite online jer vam to omogućava da kasnije dođete na aerodrom. Ovde treba obratiti pažnju da potvrda o prijavi za let nije karta za ukrcavanje u avion . Ukoliko ste mailom dobili samo potvrdu a ne i kartu, sa tom potvrdom treba fizički da se prijavite na šalter za check-in. Treba imati u vidu još jednu važnu stavku. Na aerodrom morate doći dva sata ranije. Ukoliko idete svojim autom , morate prethodno rezervisati parking mesto. Najbolje je da se odlučite ua najbliži parking, zbog vremena samog trensporta do glavnog terminala.

Šalteri za prijavu

Na šalterima za check-in ili  prijavu za let možete dobiti sve neophodne informacije vezane za poletanje vašeg aviona. Dodatne informacije se mogu naći i na info tablama koje se nalaze nedaleko. Nakon dolaska na šalter za prijavu treba da predate vaš pasoš i broj rezervacije vase avio karte , odnosno njen kod. Možete da odštampate verziju avio karte ako ste u mogućnosti to da uradite. Nakon toga predajete prtljag koji će biti izmeren i prosleđen u deo predviđen za to. Potom dobijate kartu za ukrcavanje. Posle ovog dela procedure i kad ste dobili kartu nastavljate dalje ka odgovarajućem izlazu za ukrcavanje gde ćete proći kontolu. Prilikom bezbednosne kontrole, svaki putnik mora položiti predmete poput ključeva, telefona, kaiša, električne opreme, kao i kapute, jakne i šalove, u obezbedjene kutije na pokretnoj traci. Onda čekate vreme za ukrcavanje koje je prikazano na bording karti. Osoblje aerodroma će vas blagovremeno obavestiti kada ukrcavanje u avion bude dozvoljeno.

Samouslužni šalteri za prijavu za let

Na većini internacionalni aerodrome mogu se pronaći samouslužni šalteri gde se može obaviti check-in ili prijava za let. Tu sami uz pomoć aparata za čekiranje možete da se prijavite i izbegntet gužve i stajanje u redu. Na internet stranicama aerodroma možete pronaći tačne lokacije ovih šaltera za check-in ili prijava za let uz detaljno objašnjenje kako se ti isti šalteri koriste. Obično postupak kreće od toga da unesete podatke sa karte i kod od rezervacije. U nekim slučajevima biće vam dozvoljeno da izaberete sedište. Kad to nije moguće , automacki će vam biti sedište dodeljeno. Nakon toga dobijete kartu za ukrcavanje , koju pritiskom na dugme odštampate sa šaltera i ponesete sa sobom. Bez nje nećete moći da se ukrcate. Trebate obratiti posebnu pažnju , jer na pojedinim aerodromima prijava na šalterima ovog tipa je dozvoljena samo putnicima koji putuju sa ručnim prtljagom. Veliki aerodromi poseduju i samouslužne šaltere za prtljag na kojima prijavljujte svoj prtljag, vagate ga, uzimate nalepnicu, lepite i predajte na šalter za brzu predaju prtljaga. Vreme za online prijave za let zavise od avio prevoznika. Korištenje samouslužnih šaltera je besplatno.

Problemi sa prijavom za let

Ukoliko ne možete online da se prijavite za let proverite da niste dobili novi raspored letova i novi link za prijavljivanje. Ukoliko prijavljujete za let veliku grupu putnika, nemojte istovremeno čekirati više od nekoliko ljudi. Kada prijavljujete previše putnika, možda će vas sistem izlogovati dok budete unosili podatke. Ovo je način zaštite vaših podataka. Pojedine avio kompanije nakon prijave dozvoljavaju da promenite datum leta ili ime putnika. To se dodatno naplaćuje, prema tačno utvrđenom cenovniku tih prevoznika. Naravno, postoji i vremenski period kada su ove izmene moguće i dozvoljene.