Putovanja

Putovanje dece avionom

Putovanje dece avionom koja nisu punoletna je moguće uz uslugu pratnje dece koju nudi uglavnom svaka avio kompanija na svetu. Prilikom korištenja ove usluge potrebno je ispoštovati niz procedura i pravila. Svaka avio kompanija ima svoje propise kojih se morate pridržavati. Avio kompanije se maksimalno trude da deci obezbede što ugodniji let do željene destinacije. Ova usluga je omogućena uglavnom za mališane od pet do 12 godina koji putuju unutar Evrope. Takođe, uslugu mogu da koriste i deca uzrasta od sedam do 12 godina koja putuju između Evrope i SAD.

Procedura rezervacije prilikom putovanja

Ovu uslugu, u Srbiji nije moguće rezervisati putem interneta, već isključivu putem kontakt centra. Uslugu se mora rezarvisati najkasnije 24 sata prije putovanja kada je u pitanju pratnja iz Beograda ka nekom Evropskom gradu. Ukoliko je u pitanju pratnja iz nekog Evropskog grada ka Beogradu, potrebno je rezervisati uslugu 36 sati ranije. Posebno kada je Pariz u pitanju. Za decu, bez obzira na uzrast i godine, karta će biti rezervisana u ekonomskoj klasi po punoj ceni, bez popusta za decu. Na to će se dodati cena usluge koju ste zahtevali. Prilikom rezervacije, potrebno je unapred pripremiti sve neophodne podatke kako o detetu tako i o osobi koja ispraća odnosno dočekuje dete.

Cena usluge

Koliko će koštati sama usluga pratnje deteta zavisi pre svega od pravca putovanja. Ukoliko je pratnja potrebna za odlazak i za povratak, svaka od tih usluga se posebno naplaćuje. Jedna plaćena usluga pokriva pratnju dvoje dece, pod uslovom da su u krvnom srodstvu, odnosno da su deca sa istim prezimenom ili adresom koja putuju zajedno. U proseku, cene se kreću kao u tebeli ispod, ali se svakako treba raspitatui u kontakt centru prilikom rezervacije.

Internacionalni letovi (Beograd/Niš/Kraljevo)

Tip letaGrupa 1Grupa 2RusijaGrupa 3
Direktni let40 EUR50 EUR75 EUR90 EUR
Let sa konekcijom60 EUR60 EUR85 EUR120 EUR
Let sa konekcijom do/iz Rusije85 EUR85 EUR150 EUR

Grupa 1: Atina, Banja Luka, Beč, Bukurešt, Dubrovnik, Ljubljana, Podgorica, Pula, Sarajevo, Skoplje, Sofija, Solun, Split, Tirana, Tivat, Venecija, Zagreb, Rijeka, Bari, Salcburg, Budimpešta, Ohrid.

Grupa 2: Amsterdam, Barselona, Berlin, Brisel, Cirih, Diseldorf, Frankfurt (FRA/HHN), Istanbul, Keln, Kopenhagen, Larnaka, London, Madrid, Malaga, Malta, Milano, Oslo, Pariz, Prag, Rim, Stokholm, Štutgart, Valensija, Palma de Majorka, Bolonja, Lion, Nirnberg, Hanover, Firenca, Napulj, Katanija, Palermo, Hamburg, Keln, Marselj, Geteborg, Ankara, Izmir, Krf, Hanja, Iraklion, Rodos, Krakov, Varna, Kairo, Lisabon, Tel Aviv.

Grupa 3: Njujork

Domaći letovi (Beograd-Niš)

Direktni let25 EUR
Dokumenti neophodni za putovanje dece avionom

Uslovi putovanja i ulaska u zemlju u koju putujete su različiti. Zato se pred putovanje deteta dobo informišite o neophodnoj dokumentaciji. Moguće je da će pored pasoša biti neophodna i viza , osiguranje, saglasnost drugog roditelja i slično. Samo za putovanja u okviru Republike Srbije, ukoliko dete još nema pasoš, može putovati i uz izvod iz matične knjige rođenih. Da dete ima uz sebe odgovarajuću dokumentaciju obaveza je roditelja. Avio kompanija ne snosi odgovornost ukoliko dete ne bude primljeno na let.

Dodatna dokumenta

Pored nabrojanih dokumenata biće vam potreban i obrzac koji treba eletronski da popunite na sajtu Air Serbia , odštampate ga u četiri primerka  i potpišete. Sve kopije predajte na šalteru prijave za let. Treba voditi računa da u uslovima pandemije COVID-19, zemlje primenjuju dodatne uslove za ulazak i putovanje. Pojedini aerodromi su usled pandemije ograničili prilaz licima koja nisu putnici. Savetujemo da osoba koja dočekuje dete ima svu potrebnu dokumentaciju, uključujući kopiju rezervacije i samog pasoša deteta koje može biti i u elektronskom obliku.

Pratilac za putovanje deteta avionom

Osoba koja prati i dočekuje dete mora da bude punoletna, tj mora da ima više od 18 godina. Ta osoba je u obavezi da bude non stop dostupna na telefon i da ostane na aerodromu dok se na objavi let. Dete će biti ukrcano među prvima na let i smešteno blizu posade u slučaju da mu je potrebna pomoć ili ima nekih nejasnoća i dodatnih pitanja. Prilikom sletanja, dete će se iskrcati među poslednjima. Predstavnici avio kompanije preuzeće dete od posade i proći sve formalnosti na aerodromu, kao i pružiti pomoć oko preuzimanja prtljaga. Dete će biti predato onoj osobi koja je u obrascu navedena kao osoba koja dočekuje dete uz prethodnu identifikaciju. Treba napomenuti da deci koja putuju avionom uz pratnju nije dozvoljeno vođenje kućnih ljubimaca.

Refundacija iznosa za rezervisanu uslugu

Ukoliko ste rezervisali uslugu ali dete ipak ne može da putuje, plaćeni iznos neće biti refundiran. Refundacija usluge je nezavisna od refundacije elektronske karte. Ipak, postoji jedna mogućnost ferundiranja novca uplaćenog za uslugu pratnje deteta prilikom putovanje dece avionom. To je samo i isključivo u slučaju da kompanija iz bilo kog razloga nije u mogućnosti da pruži uslugu . Takođe, ukoliko kompanija nije u mogućnosti da objavi let za koji je usluga plaćena, novac će biti vraćen.