Putovanja

Putovanje avionom sa kućnim ljubimcima

Putovanje avionom sa kućnim ljubimcima po nekad može da bude problem. Iako veliki broj avio prevoznika dozvoljava, uz doplatu, da putujete sa vašim ljubimcem, postoji niz pravila koje treba da ispoštujete. Kao prvo, svim avio prevoznicima morate pre svega najaviti da biste da putujete sa kućnim ljubimcem. Vaša životinja neće imati avio kartu kao što je vasa, ali je njegova najava za let neophodna. U večini slučajeva ukoliko kartu rezervišete on line , imaćete opciju da označite ukoliko vaš ljubimac putuje sa vama. Ukoliko to nije slučaj, ljubimca možete najaviti pozivanjem kontakt centra na aerodromu. Ako direktno kupujete kartu, ljubimca možete najaviti na licu mesta.

Uslovi za putovanje avionom sa kućnim ljubimcima

Tokom same rezervacije usluge neophodno je da istaknete o kojoj vrsti životinje je reč. Zatim morate da dostavite i podatke o njihovoj kilaži sa nosiljkom, ali i dimenzije nosiljke. Broj kujćnih ljubimaca koji mogu biti na jednom letu je ograničen i njihov prevoz mora biti potvrđen os strane svio prevoznika pre samog ukrcavanja. Takođe, kad putujete sa kučnim ljubimcem vase mesto mora biti potvrđeno. Deca bez pratnje ne mogu putovati sa kućnim ljuvbimcima.

Pravila za kućnog ljubimca i nosiljku

Na letovima je dozvoljeno putovanje pasa i mačaka starijih od 12 nedelja. Težina kućnog ljubimca sa nosiljkom može da bude do 8 kg. Maksimalne dimenzije nosiljke su 94 cm, npr. 40 (dužina) x 30 (širina) x 24 (visina) cm. Morate da  imate dozvolu za ulazak ljubimca u zemlju u koju putujete i ostala dokumenta zahtevana od strane zemalja izlaska, ulaska i tranzita. Takođe, treba da imate uverenje o vakcinisanju protiv besnila i sva zdravstvena uverenja koja su neophodna za let. Vaš ljubimac ne sme da bude neprijatnog mirisa, agresivan ili opasan. U jednoj nosiljci mogu biti smeštena maksimalno dva ljubimca koji pripadaju istoj vrsti. Nosiljka će biti smeštena ispod sedišta, stoga mora da ima mrežasto platno za ventilaciju. Mora da bude obezbeđena od otvaranja, curenja tečnosti i otpada. Nijedan deo ljubimca ne sme da viri iz nosiljke, koja mora biti dovoljno prostrana za vašeg kućnog ljubimca.

Uslovi za putovanje u inostranstvo

Ako putujete u Srbiju sa kućnim ljubimcem neophodno je da se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova informišete o uslovima o unosu ljubimaca. Ako putujete van Srbije neophodno je da se o svim uslovima informišete kod konzularnog odeljenja te zemlje.

Potrebna dokumentacija za kućne ljubimce

Sama procedura prikupljanja neophodnih dokumenata za putovanje sa kučnim ljubimce traje više od tri meseca. Sve ljubimce starije od 90 dana neophodno je čipovati i vakcinisati protiv zoonoze, besnila i drugih opasnih i zaraznih bolesti. Tom prilikom se dobija pasoš za kućne ljubimce koji je nužan, ali ne i dovoljan dokument da ljubimac putuje. Dalje, svi ljubimci moraju da imaju potvrdu o visini titra antitela na virus besnila. 30 dana nakon vakcinacije, ljubimcu se vadi krv i serum se šalje u Novi Sad u Pasterov zavod. On jedini u Srbiji sertifikovan od EU za vršenje ovakvih testova. Zavod u roku od 15 dana određuje broj antitela.- i ako je u odgovarajućem opsegu, podatke šalje veterinarskoj inspekciji. Inspekcija za 90 dana izdaje potvrdu, a u meuvremenu na ovom istom mestu morate da nabavite i potvrdu o zdravstvenom stanju životinje.

Cenovnik

U zavisnosti od avio kompanije kod koje ste kupili kartu, svaka ima svoj cenovnik kada je doplata za kućnog ljubimca u pita ju. U tabeli ispod nalazi se cenovnik koji važi kod Air Serbia. Treba napomenuti da su cene date za jedan let. Ukoliko imate do destinacije više letova i presedanja za svaki let će se naplatiti posebno.

Vaše putovanjeZa letove koje obavlja samo Er Srbija
U okviru Srbije i između Srbije i Crne Gore/ Bosne i Hercegovine/ Severne Makedonije/ Hrvatske/ Slovenije25 EUR
Između Srbije i Rusije70 EUR
Između Srbije i Evrope (osim prethodno navedenih država)45 EUR
Između Srbije i Bliskog Istoka/ Afrike65 EUR
Između Srbije i SAD85 EUR
Između Srbije i Kine100 EUR
Cenovnik za druge zemlje

Unutar Nemačke – 50 EUR;

Unutar Evrope – 60 EUR;

Severna Afrika, centralna Azija i priobalne zemlje istočnog Mediterana – 80 EUR;

Interkontinentalni letovi (kratki) – 90 EUR;

Interkontinentalni letovi (srednji) – 100 EUR;

Interkontinentalni letovi (dugi) – 110 EUR;

Od i do Japana – 70 EUR.

Prava i odgovornosti

Avio kompanije u svojim propisima za putovanje sa kućnim ljubimcem striktno navode da nisu odgovorni ako je odbijen ulazak ili tranzit životinje kroz bilo koju zemlju. Ukoliko se ovo dogodi  zbog neposedovanja gore spomenutih dokumenata i zdravstvenih uverenja. Rizik u vezi sa povredom, bolešću ili smrću životinje je vaš, osim ukoliko se to desilo zbog  nemara ili greške same kompanije. Ako vaše putovanje uključuje kombinovani prevoz na Er Srbija letovima i letovima jedne ili više drugih avio-kompanija moguće je da će biti primenjeni propisi drugih avio kompanija. Takođe, ukoliko putujete na šer letu Er Srbije gde prevoz obavlja druga kompanija, moguće je da će biti primenjeni propisi za prevoz kućnih ljubimaca te druge avio-kompanije.

Izuzeci kod putovanja avionom sa kućnim ljubimcem

Prevoz životinja nije dozvoljen u avionima kompanije Wizz Air, osim u slučaju psa vodiča za slepe osobe. Lufthansa ima veoma detaljan pravilnik o prevozu ljubimaca, a pravila se razlikuju čak i za pojedine vrste životinj. Ukoliko rase pasa i mačaka imaju genetske disajne probleme, poput boksera, pagova, pekinezera i himalajskih, persijskih i britanskih kratkodlakih mačaka; u Lufthansi savetuju da za njih odaberete drugi način prevoza jer mogu imati ozbiljne zdravstvene smetnje, a ako moraju ići avionom, u nosiljci moraju imati prostor od bar 10 centimetara sa svih strana kada stoje.Kod Lufthansa psi mogu putovati besplatno u slučaju da su tu radi emotivne podrške (ESAN – emotional support animal) ili kao vodiči za slepe, slabovide ili gluve osobe (SVAN – service animals). Oni moraju imati korpu preko njuške.