Praktični saveti, Putovanja

Kako izbeći redove na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu

Aerodrom Nikola Tesla Beograd hol guzve

Gužve, redovi i čekanja na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu su na neki način postali normalno stanje. Razlozi za to su dugotrajne sigurnosne procedure, kontrole putnika i prtljaga, kašnjenja letova, povećan broj putnika, nedovoljno aerodromskih službenika, kao i vanredni kvarovi i tehnički problemi na samim aerodormima.  

Provesti nekoliko sati u redu može biti nervozno i frustrirajuće iskustvo, ali iskusni putnici koji često lete znaju da postoje načini da se čekanje na aerodomu izbegne, ili barem smanji. 


U nastavku vam donosimo nekoliko saveta:

Dolazak na aerodrom na vreme

Avio kompanije i aerodromi svojim putnicima koji žele da izbegnu gužve preporučuju da dođu 2-3 sata pre svog leta. Na taj način imaće dovoljno vremena za čekiranje i za miran prolazak svih kontrola i procedura.

Ukoliko se stigne prerano, na aerodromima postoji dovoljno sadržaja za zabavu, od besplatne internet konekcije, kafića, snek barova, frišopova, prodavnica, igraonica za decu, itd. Jedino treba voditi računa o vremenu, da se ne desi da se putnici previše opuste i propuste svoj let.

Hol aerodroma

Rezervacija parking mesta

Ukoliko u isto vreme na aerodom sleće i poleće više aviona, može da se desi da parkinzi budu puni i da nema slobodnog mesta za parkiranje. Lako može da se desi da putnici izgube previše vremena tražeći slobodno parking mesto i da zbog toga zakasne na let.

Ostaje mogućnost parkiranja na udaljenim parkinzima (koji uglavnom nisu toliko puni), ali njihov nedostatak je što je potrebno mnogo vremena da se stigne do terminala, što po lošem vremenu (kiša, sneg, hladnoća, oluje) i nije baš udobno.

Zato rezervišite parking mesto za svoje vozilo nekoliko dana unapred, i gledajte da to bude na najbližem parkingu i eto vas kod nas na R Parkingu.

Čekirajte se unapred

Danas skoro na svakom većem aerodromu je omogućeno da se putnik unapred prijavi (čekira) na let. On line čekiranje može da se obavi 24 sata pre leta, tako što se popuni prijava sa potrebnim podacima o broju leta, imenu i prezimenu putnika, broju njegovog pasoša, i slično.

Avio kompanija će na mejl poslati potvrdu u vidu elektronske karte, koja može da se isprinta ili da se sačuva na pametnom telefonu. Na ovaj način može da se rezerviše i sedište u avionu.

Pripremite se za bezbednosne provere

Preko on line čekiranja mogu da se izbegnu redovi ispred šaltera za prijavu, ali ne i čekanje zbog bezbednosnih provera. Ove provere ponekad su veoma rigorozne i mogu (pre)dugo da traju. Čekanje se produžava ukoliko se putnici nisu spremili i krenu da kopaju po svojim stvarima kako bi pronašli to što im treba.

Da biste što manje čekali i ubrazali proceduru, prethodno pripremite sledeće stvari:

  • pasoš ili ličnu kartu, boarding kartu i druga potrebna dokumenta. Aerodromske službe će više puta da traže ova dokumenta, zato neka vam budu na dohvat ruke, ali ne i previše izloženi kako ih ne bi primetili džeparoši
  • stvari koji prolaze kroz rendgen aparate. Izvadite iz džepova, torbi ili ranca ključeve, kaiš, kovanice i druge metalne predmete, mobilni telefon, lap top, itd. Najbolje da ih stavite ih u jedan džep ili kesu koju ćete predati službenicima
  • bezbednosne provere na aerodomima često uključuju izuvanje cipela. Zbog toga je praktičnije putovati u sandalama, udobnim cipelama ili patikama koje nemaju pertle i lako se izuvaju
  • oslobodite se bočica sa vodom, sokovima ili čajevima pošto njihovo unošenje u avion nije dozvoljeno
  • pokloni i suveniri ne smeju da budu spakovani i uvijeni u ukrasni papir. Ukoliko procene da su bezbednosna pretnja, službenici imaju pravo da ih raspakuju, pa i zaplene.


Pratite vremensku prognozu

Dešava se da zbog loših vremenskih uslova letovi kasne ili budu otkazani. Da ne biste morali nepotrebno da čekate na aerodromu, pratite vremenske uslove i status svog leta (jedna od boljih aplikacija za tu namenu je Flight Radar. Ne krećite iz kuće ukoliko vidite da vaš let kasni nekoliko sati.


Izbegavajte da letite u špicu sezone

Gužve i redovi na aerodromima su najveće za vreme praznika i tokom turističkih sezona. Koliko god možete izbegavajte da putujete tim danima, pomerite let nekoliko dana i nećete biti zaglavljeni u nepreglednim redovima.


Ponesite samo ručni prtljag

Čekanje u redovima na aerodromu Beograd će biti uveliko smanjeno ukoliko putujete sa manje stvari. Naime, u putničkoj kabini aviona je dozvoljeno da se unesu manji koferi, torbe i ranci koji spadaju u ručni prtljag.

Ako sa sobom imate samo ručni prtjag, onda možete da preskočite red za proveru i predaju prtljaga i ne morate da čekate na traci za preuzimanje kofera (i što je možda još važnije, vaš prtljag se neće izgubiti).


Povlastice za redovne putnike

Avio kompanije svojim vernim klijentima, koji često koriste njihove usluge, nude razne pogodnosti i olakšice. Osim popusta u ceni karte, rezervacije boljih sedišta, itd., redovni putnici mogu da dobiju status povlašćenog putnika.

Ovakav status im pomaže da brže prođu aerodromske procedure i da izbegnu čekanja u redovima.