Praktični saveti, Putovanja

Šta je džet leg, i kako ga prevazići – 8 proverenih saveta

Covek spava na aerodormu

Verovatno ste više puta u životu čuli za termin džet leg (jet lag) ali, niste baš sasvim sigurni šta označava, jer ga nikada niste doživeli. Upravo tom temom bavićemo se u ovom tekstu. Zato ako vas zanima šta je džet leg i kako ga prevazići, nastavite da čitate, jer smo za vas pripremili 8 proverenih saveta. Zato, hajde da odmah pređemo na stvar.

Džet leg se javlja kada brzo putujete kroz vremenske zone, i uobičajeni ritam vašeg tela ne stigne da se prilagodi i sinhronizuje. Obično traje kratko, ali ponekad zna da bude baš neprijatno. Vaše telo će se na kraju, sasvim sigurno, prilagoditi svojoj novoj vremenskoj zoni. Postoje načini da se simptomi smanje i period trajanja džet lega – skrati.

Da li to zaista postoji?

Da, naravno, džet leg je vrlo realno stanje. Dešava se kada promenite svoj prirodni cirkadijalni ritam, zbog putovanja u novu vremensku zonu. Vaš cirkadijalni ritam je, u stvari, vaš unutrašnji sat, koji telo koristi za upravljanje vremenom spavanja i buđenja.

Putovanje remeti mere koje vaše telo koristi da upravlja svojim unutrašnjim satom, kao što su dnevna svetlost, vaša telesna temperatura, i vaši hormoni.

Neki od simtoma džet lega su:

# glavobolja

# umor  

# nesanica

# loša koncentracija

# promene raspoloženja

# nedostatak apetita

# gastrointestinalni problemi poput zatvora ili dijareje.

A džet leg može biti teži kada putujete sa zapada na istok, i isto tako može i duže da traje, nego ako putujete u suprotnom smeru, sa istoka na zapad. Takođe, što ste stariji, džet leg vam može teže pasti, pa zato, dajte sebi vremena da se oporavite. Hajde sada da vidimo šta bi još moglo da pomogne…

8 saveta za prevazilaženje džet lega

Kao što smo već pomenuli, džet leg je vrlo česta pojava, i postoji nekoliko načina na koje možete pokušati da brže, i sa manje simptoma, pređete u novu vremensku zonu. To će se svakako dogoditi, ali ako pri dolasku na destinaciju treba da budete funkcionalni brzo nakon leta, ovi saveti mogu da budu korisni.

#1. Kako da se brzo prilagodite novoj vremenskoj zoni

Kada stignete na odredište, pokušajte da što pre zaboravite svoju staru vremensku zonu. Vaša tehnika (telefon, tablet, računar…) će automatski ažurirati satove, ali ako imate ručni sat, podesite ga odmah na novo vreme.

Ovo vam govorimo zato što ćete na novom odredištu imati problema ako nastavite da jedete i spavate po svom starom vremenu. Zato jedite svoje obroke, i idite u krevet, prema vremenu na svojoj novoj destinaciji.

#2. Upravljajte vremenom spavanja

Obavezno spavajte kada je to najprikladnije po vašem novom rasporedu. Vaš let može biti u toku noći po vremenu na odredištu, pa pokušajte da odspavate dok ste još u vazduhu.

Postoji nekoliko stvari koje vam u tome mogu pomoći, a to su:

# slušalice za poništavanje buke

# bela buka (recimo, mašina koja emituje zvuke koji pomažu pri spavanju)

# maska za oči

# čepići za uši

# udoban putni jastuk i ćebe.

Takođe, trebalo bi da uzbegavate potrebu da odspavate kada stignete na destinaciju ako je tamo dan, jer vam to kasnije može otežati spavanje. Ako baš morate, gledajte da traje što kraće, tek da se malo osvežite.

#3. Pijte što više vode

Putovanje na velike udaljenosti može da izazove dehidrataciju, a mnogi i sami smanje unos vode, da tokom putovanja ne bi morali često da odlaze u toalet. Ipak, razmislite još jednom o svom izboru. Hidratacija vam može pomoći u neutralisanju simptoma džet lega, i umora od putovanja. Zato se ne ustručavajte, kupite i ponesite vodu, ili je zatražite tokom leta, a isto tako, nastavite da pijete više vode i kada stignete na svoju destinaciju.

#4. Pokušajte „terapiju“ svetlom

Džet leg delimično prekida vaš unutrašnji sat zato što se vaša izloženost dnevnom svetlu menja, kada putujete i menjate vremenske zone. Izlazak napolje, na sunce, može da probudi vaše telo i smanji oslobađanje hormona melatonina, koji vaš čini pospanim.

Izlaganje jutarnjem svetlu pomoći će vam ako morate da se razbudite i funkcionišete ranije, kada putujete na istok. Dobijanje više svetla noću, može biti korisno ako morate da ostanete budni kasnije, u novoj vremenskoj zoni, kada putujete na zapad. Postoje i posebne lampe koje vam u tome mogu pomoći, a mogu se pronaći na internetu.

#5. Popijte neki od napitaka sa kofeinom

Konzumiranje kofeina neće izlečiti džet leg, ali može da bude alat koji će vam pomoći da ostanete budni i fokusirani tokom dana. Jedna studija otkrila je da 300 mg kofeina sa sporim oslobađanjem, povećava budnost onih koji putuju na istok.

Dakle, kafa, čaj, gazirana pića, energetska pića, pa čak i čokolada sadrže kofein. Naravno, imajte na umu i druge supstance koje se nalaze u ovim pićima, pre nego što ih konzumirate, na primer – velika količina šećera. Ali, ako ste na destinaciju stigli popodne ili uveče, izbegavajte kofein, da ne biste imali problema sa spavanjem.

#6. Neka vaš prostor za spavanje bude udoban

Uverite se da je aranžman koji ste rezervisali za spavanje tokom putovanja udoban, i da omogućava pravilan san. Proverite termostat u svojoj sobi, da bi temperatura preko noći bila prijatna za spavanje. Isključite tonove na telefonu, ukoliko je moguće i alarm, da vas ne bi uznemiravali tokom spavanja. Možete zamoliti i hotelsku recepciju da preuzme vaše pozive i zapiše poruke, da biste se na miru odmorili.

Ako ste navikli da spavate sa mašinom za belu buku, ili sa ventilatorom, ponesite to sa sobom. A isto tako, ako želite da se u hotelskoj sobi osećate prijatnije, kao kod kuće, ponesite ono što će vas podsetiti na dom; porodičnu fotografiju, omiljeno ćebe ili omiljeni mirisni losion, jer sve to može da vam pomogne da zaspite.

#7. Probajte melatonin

Vaše telo sasvim prirodno proizvodi melatonin, da izazove pospanost. Ali on je, takođe, dostupan i kao suplement. Ako imate problema sa spavanjem, probajte, možda će vam pomoći. Ali, da biste izbegli neželjene efekte, nemojte uzimati više od 5 mg melatonina odjednom. U svakom slučaju, o tome pre puta porazgovarajte sa svojim lekarom.

#8. Korišćenje lekova

Isto važi i kada su u pitanju lekovi za spavanje, koji vam mogu pomoći da se bolje odmorite tokom noćnih sati, dok se još uvek prilagođavate novoj lokaciji. Razgovarajte o tome sa svojim lekarom, jer vam ova pomagala mogu pomoći i tokom putovanja avionom. Neki se tako bore protiv straha od letenja. Ipak, imajte na umu da sredstva za spavanje imaju i neželjene efekte, pa to razrešite sa svojim lekarom pre puta.

Koliko traje džet leg i može li se sprečiti?

Ako ste putovali kroz nekoliko vremenskih zona, verovatno ćete iskusiti ekstremnije simptome džet lega. Opšte je pravilo da za svaku vremensku zonu koju pređete, treba jedan dan da se prilagodite. Stoga, ako promenite pet vremenskih zona, i simptome možete osećati do pet dana.

Duža putovanja obično dolaze sa neprijatnostima poput džet lega. Ako imate vremna da se prilagodite novom rasporedu pre nego što krenete, pokušajte da ustanete ranije, ili ostanite budni kasnije nekoliko dana pre putovanja, što će biti bliže vremenu na destinaciji na koju putujete.

Ili, isplanirajte dovoljno vremena za oporavak u novoj vremenskoj zoni, da biste mogli da uživate u onome što vas tamo čeka, osećajući se osveženo i funkcionalno.

I na kraju…

Nadamo se da smo uspeli da objasnimo šta je džet leg, i kako da se s njim izborite ako putujete na neku daleku destinaciju. U tom slučaju, teško da ćete uspeti da izbegnete bar jedan od pomenutih simptoma, ali, sada znate šta treba da radite da predupredite one jače od njih.

A može vam se desiti i da termin vašeg leta bude u toku noći, pa da dođe do dodatnih kompikacija – kako da stignete na aerodrom na vreme. U tom slučaju, savetujemo vam da se dovezete na aerodrom sopstvenim vozilom, a da automobil poverite R Parkingu na čuvanje dok niste u zemlji, jer je najbliži terminalima, tako da ćete sigurno stići na vreme. Vaš automobil će tako biti na sigurnom, a vi ćete ga imati odmah po povratku, što znači da ćete brže stići kući, na preko potrebni odmor.

Srećan put!

Fotografije: Unsplash.com

Related Posts