Praktični saveti, Putovanja, Svet, Uncategorized @sr

KAKO AVIO-KOMPANIJE FORMIRAJU CENE KARATA?

Unutrašnjost aviona

Cene avio karata skoro nikad nisu iste. Koliko vam se puta desilo da naiđete na veoma povljne karte da bi ste samo nekoliko sati kasnije otkrili da se cena promenila i da je sada nekoliko puta niža (ili viša). Te situacije se ne dešavaju kada kupujete cipele ili kaput.

Može da se desi da karta u jednom pravcu košta više od povratnog putovanja na istoj ruti. Avio karte su specifična roba, i može slobodno da se kaže da je nalaženje najpovoljnijih opcija postala prava nauka.

KAKO SE ODREĐUJE CENA AVIO KARATA?

Da li ste se nekad zapitali šta stoji iza tako velikih fluktuacija u cenama letova? Odgovor na ovo pitanje može da se dobije u komercijalnim sektorima avio-kompanija.

Prilikom određivanja cene karata, avio kompanije se vode takozvanim principom upravljanja prihodima (revenue management). Preko ovog principa oni pokušavaju da prodaju što više sedišta i ostvare što je moguće veći profit. Zato karte moraju da se prodaju u pravo vreme i po pravoj ceni, što je veoma delikatan balans.

FAKTORI KOJI ODREĐUJU CENE KARATA

POTRAŽNJA

Jedan od najvažnijih faktora prilikom određivanje cene avio karte je potražnja. Retko koja industrija je pod većim uticajem zakona ponude i potražnje od avio prevoza.

Kako se potražnja povećava, ponuda se smanjuje i avio kompanije automatski povećavaju cene preostalih sedišta u avionu.

Izvor slike Daniel Frese preko Pexelsa

Da bi maksimizirale svoje prihode, avio-kompanije isto sedište različitim kupcima u različito vreme prodaju po različitim cenama. Na početku su cene najjeftinije, kako prodaja raste onda se cene povećavaju, kada se dešava nagli porast potražnje, letovi poskupljuju.

Ukoliko se desi da prodaja počne da posustaje, cene se postepeno smanjuju. Ako ostanu prazna sedišta pred sam let, onda se prazna sedišta nude po veoma niskim cenama (last-minut ponude). Logika je sledeća. Kada avion leti sa praznim sedištem, to sedište je zauvek izgubilo potencijal da zaradi novac.

VREME REZERVACIJE

Ovaj faktor je usko povezan sa prethodnim. Pri planiranju strategije cena i određivanju optimalne ravnoteže između prodaje i zarade, avio kompanije koriste istorijske podatke iz prethodnih godina. Na početku krenu sa manjom cenom, kako bi “osetili” tržište.

Kako se vreme leta približava, cene rastu. Nema pravila da li će karte u poslednjem trenutku pre samog leta biti niže ili više. Ako ima praznih sedišta kompanja će možda dati veći popust. Ali ako je avion pun, onda last minute rezervacije mogu da budu i nekoliko puta skuplje.

KADA REZERVISATI

U svakom slučaju, putnicima se preporučuje da što pre rezervišu svoja sedišta. Neko geenralno pravilo je da su cene letova najjeftinije 3-4 meseca pre polaska. Kada rezervišete avio karte rezervišite i parking na aerodromu pošto su i njihove cene tada povoljnije.

Na cene letova utiču i dani u nedelji. Na primer, utorci mogu da budu jeftiniji zato što poslovni putnici najčešće žele da odlete ponedeljkom i vrate se u četvrtak ili petak kako bi za vikend bili kući.

Stoga su ponedeljak, četvrtak i petak najskuplji dani za putovanja, dok su utorak i sreda najjeftiniji. Vikendima su cena najveće. Isto tako, avio kompanije imaju praksu da cene karata objavljuju u ponedeljak, što takođe utiče na cene.

Izvor slike: Athena preko Pexelsa

SEZONA PUTOVANJA

Cena avio karte zavisi i od sezone putovanja. Veliki praznici kao što su Nova godina, Božić, Uskrs, kao i letnje i zimske turističke sezone, će uvek će imati višu cenu karte od uobičajenih dana. Vansezonske karte se skoro uvek prodaju po nižim cenama, jer avio-kompanije pokušavaju da stimulišu potražnju i koliko toliko napune avione.

Ali to ne znači da putnici ne mogu da dobiju i jeftinje sezonske karte. Postoje promotivni periodi, koji su obično nekoliko meseci pre leta, kada su karte jeftinije, a postoje i popusti za veće grupe putnika.

KONKURENCIJA

Konkurencija je jedan od najznačajnih faktora kod određivanja cene letova. Avio kompanije pažljivo prate cene karata svojih konkurenata na sličnim rutama. Ako jedna kompanija snizi svoje cene, onda i konkurenti takođe ponude popuste. Ova praksa se zove usklađivanje cena.

Konkurencija je za putnike zdrava, jer svi konkurenti žele da osvoje neki udeo na tržištu i voljni su da žrtvuju deo profita kako bi to ostvarili.

Avio kompanije vode račina da ne spuste cene svojih karata ispod određenog nivoa jer znaju da ako daju prevelike popuste, druge avio kompanije će slediti njihov primer. Dogodiće se rat cena i onda će svi prodavati po ceni koja više nije profitabilna.

SPOLJNI FAKTORI

Na cenu aviokarte deluju i određeni spoljni faktori:

  • Cena goriva – u široj javnosti se malo zna da 30-40% troškova za let dolazi od troškova goriva, stoga i najmanja promena cene goriva utiče na cenu karte.

  • Devizni kursevi – avio kompanije posluju na globalnom tržištu, tako da fluktuacije u kursevima valuta mogu da utiču na njihove troškove.
  • Geopolitički događaji – Politička nestabilnost, ratovi ili drugi geopolitički događaji utiču na potražnju za avionskim prevozom, u nekim slučajevima mogu i da poremete rute, što dovodi do prilagođavanja cena karata.
  • Ekonomski uslovi – kada je ekonomsko zdravlje države ili regiona dobro, onda se i više leti, potražnja je veća, cena karata ide na dole.
  • Takse i porezi – novi propisi, aerodromske i ostale takse direktno utiču na ukupnu strukturu troškova avio kompanija, pa tako i na cene karata. Low cost kompanije koriste male aerodrome na kojima su takse veoma male (ili ne postoje) i na taj način mogu da ponude jeftine letove.
  • Prirodne katastrofe i vremenski uslovi – prirodne katastrofe, oluje, pandemije i ekstremni vremenski uslovi mogu da poremete red letenja i da dovedu do povećanja troškova.
  • Tehnološke promene – ukoliko avio kompanija koristi savremene avione koji imaju efikasniju potrošnju goriva i manje operativne troškove, može da spusti cene svojih karata.
  • Saradnja i spajanja avio kompanija – svedoci smo da avio kompanije pokušavaju da smanje svoje troškove i cene prevoza tako što grade saveze i alijanse unutar svog indistrijskog segmenta.

ZAVRŠNA REČ

Iako je određivanje cena avio karata i princip upravljanja prihodima, za putnike pomalo komplikovan i nerazumljiv, on omogućava avio kompanijama da prodaju sedišta u avionu po najprofitabilnijim cenama. Putnici treba da budu informisani o faktorima koji odrećuju cenu karata i načinu njihovog određivanja, kako bi mogli da pronađu za njih najpovoljnije opcije.

Naslovna slika: Kevin B preko Pexelsa