Praktični saveti

Vikend putovanje – šta spakovati

Planiranje vikend putovanja uvek je koliko zadovoljstvo , toliko i stres za svakog pojedinca. Odluka da li da odmor provedemo u gradu ili na selu, kao i broj dana koji smo spremni da provedemo na tom putovanju česta su pitanja koja se nameću tom prilikom. Problem oko pakovanja stvari, samo su neki od logističkih poteškoća sa kojima se svako od nas makar jednom susreo. Kada se odlučimo za mesto gde žlimo da putujemo, treba da npravimo i plan šta sve treba obići u skladu sa našim željama. U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta o tome šta sve treba spakovati za vikend putovanje.

Spisak stvari koje treba da ponesete

Kada se planira vikend putovanje, pored standardnih potrebno je da imate u vidu neke nepredviđene okolnosti.  Takođe morate da napravite spisak stvari koje želite da ponesete. Elimišiete sve ono suvišno, ukoliko se kofer ne zatvara usled prekobrojnih stvari. Pored popisa detalja koji se tiču samog vikend putovanja – trajanje odmora, smeštaj i veličina kofera u koji pakujete stvari, važno je da napravite listu neophodnih stvari bez kojih se vikend putovanje ne može zamisliti.

Stvari bez kojih nema vikend putovanja

Prilikom pakovanja za vikend preporuka je da se poslužite sa par trikova. Važno je da ponesete stvari koje se slažu jedne sa drugima. Ali i one koje nisu previše “glomazne” kako bi se uklopile u ručni prtljag. Uz udobnu obuću koja čini da se osećate komfornije, potrebno je da spakujete tri para donjeg veša i tri para čarapa. Zatim i par majica u neutralnim bojama koje se mogu nositi uz farmerke kao i par stvari za ličnu higijenu. Na tom spisku su četkica za zube, pastu, šampon, dezodorans i sapun. Obavezan dodatak je i pakovanje vlažnih maramica koje mogu da posluže kao sredstvo za osveženje ili čišćenje. Treba da spakujete i nešto u čemu ćete spavati. To može biti i pidžama ali i majica. U njoj ćete se osećati udobno i biće vam toplije ukoliko je vani malo hladno.

Ne zaboravite svakako I lična dokumenta – ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i novčanik. Pored toga, raspitajte se o cenama u tom mestu, pa u skladu sa tim spakujte i užinu kako biste energični stigli na određenu destinaciju. Ako planirate da se za taj vkend aktivno krećete, spakujte i neku sportsku opremu, helenke ili trenerku, kao i dodatnu majicu za presvlačenje.

Ključne tačke pakovanja za vikend putovanje

Postoji mnogo trikova kako da rasporedite i složite stvari u kofer. Ovde treba pre svega ikoristiti svaki deo prostora, a to ćete najblje uraditi kroz sistematičnost. Dokumenti, kozmetika, odeća i obuća su ključne tačke za pakovanje za vikend putovanje. Prilokom pakovanja, kofer postavite na ravnu površinu i skroz otvorite poklopac, sad možete dobro da ocenite koliki prostor imate na raspolaganju. Procenite i utvrdite da li je potrebno da se broj stvari koje nosite na vikend putovanje smanji.

Pakovanje u sladu sa najavljenim vremenom

Prilikom odlka na vikend putovanja ili na tzv produženi vikend uvek pred nas stavlja izazov. Da li smo poneli dovoljno stvari? Da li će nam možda još nešto zatrebati?Jedan od najvažnijih saveta je da se pakujete u skladu sa vremenskom prognozom.

Stoga, proverite kakvo vas vreme čeka na željenoj destinaciji. U skladu sa tim isplanirajte da li je dovoljno da ponesete džemper, jaknu, duks ili vam je ipak potrebna i kabanica, kišobran i nepromočive cipele. Pakovanje nepotrebnih stvari, ukoliko nosite manji kofer ili idete na mesto na kojem vremenska prognoza nije toliko važan faktor – spa centar ili neki drugi zatvoreni prostor, donosi nepotreban teret na putovanju.

Vikend putovanje sa decom

Ako putujete sa malom decom, vase pakovanje izgleda drugačije nego kad putujete sami. Stvari koje svakako, morate u ovom slućaju da spakujete su duple presvlake i potrebštine kao što su pelene, maramice i rezervni veš (pogotovo u slučaju veoma male dece). Da u svakom momentu u torbi imate dovoljno vode koja je njima na putu uvek neophodna. Dakle obezbedite prikladne flašice koje ćete nositi u svakom momentu na vikendu , gde god se budete kretali van smeštaja.. Ako je dete previše malo, posao će uraditi i kvalitetna kolica. Dakle i njih morate poneti Ipak, ako vaše starije dete kreće na putovanje, morate računati da ponesete njegovu udobnu obuću. Takođe, savet je i da unapred upoznate dete sa činjenicom da će biti dosta šetnje na putovanju, ne bi li se pripremilo na to i kako biste što više mogli da obilazite atrakcije.

Muzika i knjige

Bez obzira koliko putujete, muzika i knjige uvek cu odličan izbor kad su deca u pitaju. Muzika u pozadini opušta vaše misli i slaže se uz prizor prelepih pejzaža koji se smenjuju kroz prozor. Muzika sa mp4-ja može smiriti ili uspavati dete dok putujete kolima ili autobusom. Kada su knjige u pitanju, one su uvek pravi izbor bez obzira koliko ostajete na putovanju. Dobar izbor literature za vas i decu, može samo dodatno da vam olakša i uljepša putovanje, jer knjige opuštaju misli i odmaraju telo.