Svet

Gubitak prtljaga na aerodromu – šta uraditi?

Sleteli ste, razmišljate o parkingu i gde ste ostavili automobil kad shvatite da na traci za preuzimanje prtljaga nema vaše torbe.Gubitak prtljaga na aerodromu –  šta učiniti u takvim u situacijama? Morate da reagujete brzo i bez panike. Staloženo i smireno se obraćajte zaposlenima na aerodromu jer će oni zajedno sa vama tražiti vaše stvari.

Pre nego što prijavite gubitak prtljaga na aerodromu, uverite se da nije kojim slučajem istovaren na nekoj drugoj traci. Ukoliko nije, treba da odete do posebno označenog šaltera koji se zove ‘’Lost luggage’’, ‘’Lost and found’’ ili ‘’Lost baggage’’. Treba da uz sebe imate vašu avionsku kartu, na kojoj se nalazi jedinstvena nalepnice za vaš prtljag. Dešava se da prilikom utovara i istovara prtljaga jedinstvena nalepnica spadne, nakon čega radnik koji istovara prtljag vaše stvari može staviti na bilo koju traku. Zbog toga treba da proverite da kofer nije kojim slučajem zalutao.

Ako to ipak nije slučaj, treba da se obratite avio – prevozniku. U 94% slučajeva prtljag se vrati vlasniku, zato je važno da se na vreme raspitate o vašim pravima i obavezama. Dakle, gubitak prtljaga na aerodromu nije nerešiv problem. Ovo je momenat kada treba da javite zaposlenima na parkingu gde se nalazi vaš auto, da ste sprečeni da u dogovorenom terminu dodjete po auto , i da ćete zakasniti.

Ko je odgovoran za izgubljeni prtljag?

Od momenta vašeg ulaska u  avion i unošanja vašeg prtljaga, avio-kompanija je odgovorna za vas i vaše stvari. Avio-prevoznik u velikom broju slučajeva ima  svoje predstavništvo u okviru aeorodroma na kojem se nalazite. Iako kompanija nije prouzrokovala ovu štetu, odgovorna je za prtljag.  Njeni službenici su dužni da ga pronađu u što kraćem roku.
Kada ste došli na šalter avio-kompanije kojom ste doputovali, morate da popunite Izveštaj o nepravilnosti sa prtljagom (Property Irregularity Report). Ovaj dokument će znatno ubrzati potragu za izgubljenim prtljagom, a značiće vam i za naknadu štete, u slučaju da ga avio-kompanija ne pronađe.
Potrebno je da detaljno opišete spoljne karakteristike kofera ili torbe, koje podrazumevaju boju, oblik, veličinu, marku i ostale detalje kojih možete da se setite u tom trenutku. Za uspešan pronalazak, idealno je  da su vam avionska karta i nalepnica koja se nalazi i na vašem koferu neoštećeni. U suprotnom, to će znatno usporiti proces potrage za prtljagom.