Praktični saveti, Putovanja, Svet

Kako najlakše proći kroz aerodromske procedure?

Cekanje na aerodromu

Putovanja su veoma uzbudljiva, zabavna, može se reći čak i lekovita. Tokom putovanja stiču se zanimljiva iskustva, sklapaju nova prijateljstva, odmara se i duša i telo. Ali, pre nego što krene uživanje, potrebno je stići na novu destinaciju.

Ukoliko se putuje avionom, koji je najbrži i najudobniji način da se stigne do udaljenih destinacija, potrebno je proći brojne aerodromske procedure, što neiskusnim i nepripremljenim putnicima može biti stresno i nervozno iskustvo.

U nastavku pročitajte nekoliko saveta kako da ubrzate i olakšate svoj  aerodromski transfer.

Dođite na vreme

Najveći stres koji je povezan sa letenjem je kašnjenje na let. Aerodromske procedure znaju da budu dugačke i spore, posebno kada su gužve zbog turističke sezone ili praznika. Ne rizikujte i dođite na aerodrom nekoliko sati pre leta kako bi završili sve procedure. Možda će vam ostati puno vremena, ali je to hiljadu puta bolje nego da strepite i nestrpljivo cupkate u redu koji se sporo pomera.

Kada su velike gužve, dešava se da putnici ne mogu da nađu mesto za parkiranje. Rešenje za ovaj problem je prethodna rezervacija privatnog parkinga na aerodromu (što se veoma lako može obaviti popunjavanjem online rezervacije ili preko telefona).

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је aerodromski-parking-1.jpg
Aerodromski parking; Izvor slike R Parking

Blagovremeno pronađite svoj gejt za ukrcavanje. Gejtovi se obično otvaraju 45 – 60 minuta pre ukrcavanja. Kada stignete na aerodrom, pogledajte velike ekrane i pronađite svoj let i broj izlaza. Osluškujte i audio najave, a postoji mogućnost da se gejt pronađe preko aplikacije na mobilnom telefonu. Veliki aerodromi imaju mnogo gejtova koji mogu da budu dosta udaljeni, tako da nije retkost da se vide putnici kako trče sa jednog kraja na drugi tražeći svoj let.

 

Ne zaboravite svoja dokumenta

Nema ništa gore nego stići na aerodrom i videti da ste zaboravili pasoš, ličnu kartu ili avionsku kartu. Lična dokumenta mogu da zaborave i iskisni putnici koji često putuju, ali drugim prevoznim sredstvima – vozom, autobusom ili autom, gde se ne traži identifikacija. Kontrole na aerodromima, čak i kada se leti unutar jedne države, su veoma stroge i nema ni najmanje šanse da će vas pustiti bez dokumenta. Posebno treba da budete oprezni i odgovorni ako putujete sa malom decom.

 

Ne pakujte previše stvari

 

Količina prtljaga je u avionima ograničena, zato ponesite samo najpotrebnije stvari. Ako vaš prestoj traje sedam dana, to znači da treba da ponesete sedam pari čarapa, isto toliko majica, donjeg veša, nekoliko košulja, trenerka, rezervne cipele, itd. Lako je to reći nego uraditi, nešto će vam sigurno zatrebati, ali pokušajte da nađete balans.

Treba znati da su težina i dimenzije kofera i torbi koje se u avion unose kao ručni prtljag, propisane i standardizovane od strane avio kompanija. Radnici na aerodromu proveravaju ručni prtljag, ako je sve u redu onda se brže prolazi, ako nije, onda mogu da se jave zastoji. Zato, posetite specijalizovane prodavnice i nabavite jedan ili više ovakvih kofera.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је guzva-na-aerodromu-1-1204x800.jpg

Gužva na aerodromu; izvor slike Skitterphoto preko Pexels

Pobrinite se za svoju zabavu

Kada je dosadno, vreme nikako da prođe. Ponesite nešto čime možete da skratite vreme čekanja na aerodromu i tokom leta. U obzir dolaze knjige, muzika ili filmovi koji mogu da se gledaju na mobilnom telefonu ili laptopu. Za tu namenu može da se koristi i aerodormska WiFi mreža, koja je negde i basplatna, iako malo ograničena i spora.

Možda ne izgleda tako, ali u principu putovanja avionom mogu da budu veoma dosadna. Tačno je da će on najbrže da vas prenese na udaljenu destinaciju, ali dok putovanje traje, osuđeni ste na zatvorenu kabinu aviona. Kroz prozore se vide samo nebo i oblaci, ako putujete preko mora i okeana, ispod vas će biti samo beskrajno plavetilo vode. 

 

Istražite aerodrom

Vreme može da se prekrati i šetnjom i istraživanjem aerodroma. Veliki aerodromi se danas grade da impresioniraju i oduševe posetioce. Iz njihovih arhitektonskih rešenja stoji ideja i dizajn koji crpi svoju inspiraciju iz kulture i pejzaža grada u kom se nalaze. Nemojte se iznenadite ako naletite na botaničku baštu, galeriju, umetničku postavku, bioskop, muzej, mini zoološki vrt, i slično.

Na svakom aerodromu postoje prodavnice, fri šopovi, kafići, snek barovi, pekare, mlečni restorani gde se može “ubiti” vreme. Ne mora ništa da kupite, dovoljno je samo da pogledate lepe i luksuzne parfeme, elektronske uređaje, obuću, odeću, čokolade, alkoholna pića, razne grickalice. Ako ste iskusan putnik, već znate da je na aerodromu dosta skuplje u odnosu na druga mesta, ali i to da u aerodromskim prodavnicma mogu da se nađu proizvodi koji su unikatni, originalni i prodaju se samo tu.

Prodavnica na aerodromu

Prodavnica na beogradskom aerodromu; Izvor slike

 

Unapred pripremite stvari za proveru

Da biste ubrazale aerodormke provere i preglede, organuzujte svoje stvari tako da radnici mogu što brže da obave potrebne formalnosti.

  • Pre nego što prođete kroz detektor metalnih predmetaključeve, kaiš, metalni novac, nakit, itd., stavite u jednu torbicu ili neseser;
  • Elektronske uređaje(mobilni telefon, laptop, IPod, kameru, fotoaparat, itd.) stavite u posebnu torbu ili ranac. Tako službenici neće morati da ih traže po koferima;
  • Za unos tečnostikoristite prozirne plastične flašice i kese, a prethodno proverite koja količna tečnosti je dozvoljena;
  • Ponekad se od putnika traži da se izuju, zato putujte u patikama ili cipelama koje se mogu lako obući;
  • Sarađujte i pridržavajte se uputstavaosoblja na aerodromu. Svaka rasprava, negodovanje i svađa će samo usporiti prolazak kroz procedure.

Zatražite pomoć ako zalutate


Na velikim aerodromima se veoma lako zaluta. Sve čekaonice i hodnici su slični, da ne kažemo isti, znaci i obeležavanje može da bude konfuzno, posebno ako ste tu prvi put, gužva i galama mogu da vam odvuku pažnju. Lutati po nepoznatoj zgradi može da bude stresno i nervozno iskustvo, a možete i da zakasnite na svoj let. Zato, nemojte da se ustručavate da pitate za savet. Na bilo kom informacionom pultu možete da dobijete tačne i precizne informacije. Ako je veličina i kompleksnost aerodroma prevelika za vas, onda je najbolje da pronađete čekaonicu koja je najbliže vašem gejtu i tu da sačekate vreme svog leta.

Naslovna slika: Pexels https://images.pexels.com/photos/19246011/pexels-photo-19246011/free-photo-of-black-and-white-photography-of-a-woman-sitting-at-an-airport-lounge.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=2