Praktični saveti, Putovanja

Kako spakovati svoj avionski prtljag

Avionski prtljag

Jedan od najizazovnijih problema sa kojim se suočavaju putnici avionom je pakovanje stvari. Šta ćete sve poneti sa sobom zavisi od cilja i dužine putovanja, da li idete na duže letovanje i zimovanje ili na kraće poslovno putovanje, od godišnjeg vremena, destinacije, vrste aviona (dugačije je ako idete manjim i skučenim ATR-om ili velikim Boingom i Erbusom koji imaju više prostora za prtljag), da li ste sami ili putujete sa decom, kao i od ličnih potreba.

 

Avionski prtljag može da se podeli u dve osnovne kategorije:

 1. Ručni prtljag (carry-on) – u račni prtljag spadaju stvari koji putnici mogu da unesu u kabini aviona. Ovaj prtljag može da se smesti u pretinac iznad sedišta, ispod sedišta ili ispred putnika. Svaka avio kompanija ima svoja jedinstvena i specifična pravila o veličini i težini ručnog prtljaga koji je dozvoljen.
 2. Prtljag za predaju (checked baggage) – ovajprtljag se predaje na pultu za čekiranje i stavlja se u teretni prostor aviona. Putnicima je dozvoljena određena težina koju mogu da predaju bez naknade.Ako imaju više kilograma nego što je dopušteno, moraju da plate za dodatni prtljag.

 

Pakovanje stvari za putovanje avionom je specifično i komplikovano iz sledećih razloga:

Težina prtljaga u avionima je ograničena – različite avio kompanije imaju različita ograničenja težine, što od putnika zahteva da se prethodno dobro informišu i spakuju samo neophodne stvari.

Prostor za prtljag u avionu je ograničen – za svoj ručni prtljag putnici na raspolaganju imaju prostor iznad glave koji je dovoljan za jedan kofer. Ostatak moraju da stave ispod sedišta, u svoje krilo ili ispred nogu, što i nije baš udobno (a ni bezbedno).

Sigurnosna pravila su veoma stroga. Voda, sokovi i druge tečnosti ne smeju da pređu dozvoljeni volumen, a neki predmeti su zabranjeni.

Lako lomiljivi predmeti moraju dobro da se zaštite kako se ne bi oštetili prilikom rukovanja prtljagom. Kada se prtljag preda aerodromskim službama, on je dalje u njihovim rukama i vlasnik više nema uvid šta se dešava sa njegovim stvarima. Kada su gužve velike a rokovi kratki, radnici nemaju previše vremena da se brinu o koferima i torbama nego se trude da ih što brže utovare ili istovare (jednostavnije rečeno, bacaju ih u avion). Zato putnici moraju sami da se potrude da zaštite svoje stvari.

 

Saveti za pakovanje avionskog prtljaga

 

Planiranje

Kao i pri svakom putovanju, priprema i dobar plan su veoma važni. Ukoliko ne nameravate da plaćate za dodatni prtljag, napravite strogu selekciju stvari koje ćete poneti sa vama.

 • Napravite spisak stvari za koje mislite da će vam trebat Prvo spakujte dokumete i putne isprave – pasoš, lična karta, novčanik sa karticama i gotovinom, ne zaboravite avionsku kartu. Na vrhu liste stavite i neke svakodnevne i neophodne stvari kao što su toaletni pribor, kozmetika, lekovi i slično.
 • Pre putovanja obavezno proverite vremensku prognozumesta gde putujete. Tako ćete znati kakvu odeću i obuću da ponesete. Ako pada kiša biće vam potrebna kabanica i kišobran, ako je sunčano onda ponesite kapu ili šešir. Ako se očekuje toplo vreme ne morate da pakujete debeli kaput ili jaknu koji zauzimaju mnogo prostora.
 • Ne pakujte odeću i obuću koja vam neće trebati.Manje odevnih predmeta – više prostora u koferima.
 • Za pakovanje odeće postji vrlo efikasan trik – umotavanjeoko cipela ili nekog drugog predmeta.
 • Pakujte stvari koje su lagane(to se posebno odnosi na obuću i odeću).
 • Nemojte da preopterećujete svoj prtljag nepotrebnim komadima kao što su dodatna debela zimska jakna, čizme, još nekoliko farmerki ili košulja. Budite obazrivi i sa šalovima, oni zauzimaju dosta mesta, a verovatno će biti dovoljan jedan ili dva.

 

Koristite vakum kese

Vakum kese su jedan od najelegantnijih i najpraktičnijih načina pakovanja i organizovanja stvari. Vrlo su fleksibilne, mogu da se zatvore pomoću patent zatvarača i lako staju u kofer ili putnu torbu. Mogu da budu različitih veličina i pružaju odličnu zaštitu. U jednu vakum kesu spakujte dokumenta, u drugu elektronske uređaje, u treću skupocene poklone (vaze, čaše, porcelan i sl.), u četvrtu mogu da stanu cipele i odeća, i tako dalje.

 

Pakovanje toaletnog pribora i kozmetike

 • Dezodoransi, pribor za brijanje, šminka, šamponi, tečni sapuni, perfemi, paste za zube i ostala kozmetika treba da se pakuje odvojeno.
 • Najpraktičnije je koristiti posebne nesesere ili već pomenute vakum kese.
 • Pakovanja sa kozmetičkim priborom ne treba da se stavljaju na vrh prtljaga, najbolje je da budu na sredini i obavijeni odećom, peškirima i drugim mekim stvarima.
 • Ne preporučuje se da bočice budu razbacane po celom koferu, ukoliko se oštete i slome, tečnost može da se razlije po drugim stvarima.
 • Nemojte da preterujete i da nosite previše kozmetike. Deo može da se kupi u prodavnicama na aerodromu ili u gradu, a šampone i sapune ima svaki hotel.
 • Za lekove koristite posebni neseser ili malu torbicu koja će vam biti nadohvat ruke.

 

Pakovanje elektronskih uređaja

Elektronski uređaji, laptopovi, tableti, pametni telefoni, kamere, fotoparati, itd., treba spakovati zajedno u posebnoj torbici koja ide u avion kao ručni prtljag. Ove torbe imaju posebna ojačanja koja štite uređaje od oštećenja. Elektronski uređaji moraju obavezno da se prijave i pokažu aerodromskim službenicima i zato je jednostavnije i praktičnije ako se svi uređaji nalaze u jednom rancu ili torbi.

 

Završna reč

 

Veoma su retki ljudi koji putuju bez prtljaga. Već smo rekli da je količina stvari u avionu ograničena i da za razliku od automobila ne možete sa sobom da ponesete sve što želite. Zato je od izuzetnog značaja da dobro isplanirate i organizujete svoj prtljag. Nadamo se da su vam naši saveti barem malo pomogli u tome.

Slike: pexels.com